EU til separatister i Ukraine: Drop folkeafstemningen

EU opfordrer Putin til at bruge sin indflydelse, mens diplomater forbereder skærpede sanktioner mod Rusland.

EU's udenrigstjeneste opfordrer torsdag prorussiske separatister i det østlige Ukraine til at aflyse søndagens folkeafstemning om uafhængighed.

- Vi har gjort det meget klart, at vi ikke vil være i stand til at støtte den form for folkeafstemning. Vi mener ikke, den bør finde sted.

- Vi støtter fuldt ud Ukraines territoriale integritet, suverænitet og uafhængighed. En folkeafstemning af den art vil være uden legitimitet og kan kun yderligere forværre situationen, siger talskvinde Maja Kocijancic på vegne af udenrigschef Catherine Ashton på EU-Kommissionens daglige pressebriefing i Bruxelles.

Kocijancic bliver også spurgt, om EU tror på forsikringerne fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, om, at han har gjort, hvad han kan med sin opfordring om at udskyde folkeafstemningen.

- Vi har hele tiden holdt fast i, at de prorussiske separatister har opbakning fra Rusland. Vi gentager vores opfordring til Rusland om at gøre sin indflydelse gældende, siger talskvinden.

Diplomater fra EU-landene er samtidig i gang med intense forberedelser af en mulig udvidelse af EU's sanktioner mod Rusland.

Danmark er blandt de lande, der har presset på for at få udvidet sanktionerne, så de ikke som hidtil kun rammer personer, men også virksomheder og organisationer.

Ifølge Ritzaus kilder er der foreløbig opnået enighed om de kriterier, der skal gøre det muligt at straffe virksomheder, der har profiteret af det, EU ser som Ruslands ulovlige annektering af Krim-halvøen tidligere i år.

Først senere torsdag vil EU's udenrigstjeneste præsentere diplomaterne for en formentlig meget begrænset liste over, hvilke virksomheder der kan komme på sanktionslisten.

Der ventes også at komme forslag om at føje flere navne til listen over de 48 russere og Krim-borgere, der allerede er blevet forment indrejse og har fået indefrosset deres værdier i EU.

Det vil være op til udenrigsministrene at træffe beslutningen om, hvorvidt sanktionerne faktisk skal udvides, når ministrene mødes på mandag i Bruxelles. EU-kilder forventer, at weekendens begivenheder kan blive afgørende for, hvor langt EU vil gå.

Der er endnu ikke tale om bredere økonomiske sanktioner fra EU's side - de såkaldte fase tre sanktioner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst