Udland

EU-top lover indflydelse i nyt banktilsyn

Lande uden for euroen vil få indflydelse ved oprettelsen af europæisk banktilsyn, forsikrer centrale topfolk.

EU-top lover indflydelse i nyt banktilsyn

Danmark, Sverige og andre lande uden for euroen skal nok få medindflydelse, hvis de vælger at tilslutte sig det nye europæiske banktilsyn, som EU-Kommissionen håber kan blive vedtaget i løbet af få måneder.

Sådan lyder forsikringen fra både EU's kommissær for det indre marked, Michel Barnier, og direktionsmedlem i Den Europæiske Centralbank Vitor Constâncio, efter at især Sverige har klaget højlydt over de foreløbige planer.

- Lande uden for eurozonen har et valg. Det er ikke et krav, at de tilslutter sig.

- Men de kommer til at være med omkring bordet. De får adgang til alle informationer. Og de kommer til at deltage i afstemningsproceduren, forsikrer kommissær Barnier på et pressemøde efter weekendens uformelle møde mellem EU's økonomi- og finansministre.

Men det er en juridisk udfordring at finde ud af, hvordan landene uden for euroen kan deltage i afstemninger i banktilsynet, der ifølge Barniers forslag skal rodfæstes i Den Europæiske Centralbank (ECB), der drives af de 17 eurolande.

Barnier bliver suppleret af ECB's vicedirektør Constâncio, der også erklærer sig åben over for at give indflydelse til ikke-eurolande.

- Det er et spørgsmål, vi skal diskutere i den nærmeste fremtid. Men der står i selve forslaget, at det er op til ECB selv at definere betingelserne for de landes deltagelse i tilsynet, siger Constâncio.

Forsikringerne kommer som svar på et par meget skarpe udtalelser fra den svenske finansminister, da han forlod mødet på Cypern. En af Anders Borgs såkaldt "røde linjer" var spørgsmålet om indflydelse.

- Det er klart, vi ikke kan acceptere at have et tilsyn i Europa baseret på ECB, hvor vi ikke er medlemmer. Og hvor vi ikke har stemmeret (...). Det er uacceptabelt, det er uholdbart, det kan vi ikke tolerere. Det må ændres, sagde Borg.

Danmarks økonomiminister, Margrethe Vestager (R), har rejst nogle af de samme bekymringer som sin svenske kollega, men med en mere positiv tone i sin forhandlingstaktik og sine offentlige udtalelser.

Vestager var ikke med til Ecofin-mødets andendag, da hun var rejst hjem for at være med til De Radikales landsmøde.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.