EU-udenrigsministre åbner hastemøde om Ukraine

Frankrigs, Tysklands og Polens udenrigsminister er blevet i Ukraine, mens EU-kollegerne diskuterer sanktioner.

EU-landenes udenrigsministre har torsdag eftermiddag indledt deres ekstraordinære møde om Ukraine i Bruxelles uden at vente på, at deres særlige udsendinge - den franske, tyske og polske udenrigsminister - er kommet tilbage fra et besøg i den ukrainske hovedstad.

En talsmand for det franske udenrigsministerium bekræfter over for Ritzau, at Frankrigs udenrigsminister, Laurent Fabius, Tysklands Frank-Walter Steinmeier og Polens Radoslav Sikorski stadig befinder sig i Kijev.

Flere af de øvrige EU-landes udenrigsministre har ved ankomsten givet udtryk for stor interesse for at høre, hvad de tre har fået ud af deres møder med blandt andre Ukraines præsident, Viktor Janukovitj.

EU's udenrigschef, Catherine Ashton, siger ved ankomsten umiddelbart inden mødets begyndelse, at hun har været i kontakt med dem.

- Jeg har talt med dem to gange i løbet af de seneste to timer. De har været til en række møder, og de deltager endnu i videre diskussioner. Jeg vil rapportere til udenrigsministrene, hvad de har sagt.

- Vi har ved alle vores møder i Ukraine sagt, hvad der skal ske. Der skal være dialog, og det er vigtigt at komme videre med de forfatningsmæssige problemer, og at gå mod frie og fair valg. Det står vi ved, siger Ashton.

Blandt andre den danske udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), siger ved ankomsten til mødet, at de støtter, at EU indfører begrænsede sanktioner mod Ukraine.

- Tiden er inde til at sende et stærkt signal. Min klare anbefaling vil være, at vi nu går efter at indføre målrettede sanktioner mod de ansvarlige for den voldsomme optrapning. Jeg tror, vi får sanktioner i dag, siger Lidegaard.

- Der må komme et internationalt svar på det, der er sket, siger britiske William Hague.

- Hvor mange flere skal slås ihjel, før vi gør andet end blot at udtrykke vores bekymring? Sanktioner, indrejseforbud, den slags gør virkelig ondt. Det virker, for det er ikke behageligt. Det får virkelig folk til at tænke sig om, siger Litauens udenrigsminister, Linas Linkevicius.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.