EU udskriver ny bøde til Google på 11 milliarder kroner

Konkurrencekommissær Margrethe Vestager siger, at Googles klausuler, der begrænser konkurrencen, er ulovlige.

Margrethe Vestager har onsdag udskrevet endnu en bøde til Google for ikke at leve op til EU's konkurrenceregler. Det er den tredje milliardbøde til virksomheden.

Margrethe Vestager har onsdag udskrevet endnu en bøde til Google for ikke at leve op til EU's konkurrenceregler. Det er den tredje milliardbøde til virksomheden.

BRUXELLES:EU-Kommissionen har onsdag udskrevet endnu en milliardbøde til Google. Denne gang for at misbruge virksomhedens dominans på markedet for netannoncer. Denne praksis stod på fra 2006 og ti år frem.

Det ulovlige bestod i, at Google indførte klausuler, der begrænser konkurrencen, i kontrakter med hjemmesider om annoncer. Det skete i strid med EU's konkurrenceregler.

- Google har cementeret sin dominans over søgeannoncer på nettet og beskyttet selskabet selv mod pres fra konkurrenter, siger EU-kommissær Margrethe Vestager på et pressemøde.

Bøden er på 1,49 milliarder euro. Det svarer til 11 milliarder danske kroner. Dermed er den langt under, hvad kommissionen ifølge EU's regler kunne have besluttet.

Det er den tredje store bøde fra EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, til den amerikanske søgemaskine, som er den mest brugte på verdensplan. Google er også dominerende i EU.

Tidligere har Google fået EU-bøder for et samlet beløb på 6,7 milliarder euro. Det svarer til 50 milliarder kroner. Google har anket de tidligere sager.

Den seneste sag handler om Googles partnerprogram AdSense, der formidler salg af annoncer fra annoncører til ejere af en hjemmeside.

Fra 2006 skrev Google klausuler, der ifølge EU er ulovlige, ind i kontrakterne. Senere ændrede Google disse kontrakter. Men de var ifølge kommissionen fortsat ulovlige.

It-giganten sad på 70 procent af markedet for disse netannoncer i perioden.

Google vil, lover virksomheden, i de kommende måneder foretage nogle ændringer, der skal give mulige konkurrenter bedre adgang. Det fremgår af et blogindlæg, der blev offentliggjort tirsdag.

Heri skriver en underdirektør, at Google har "lyttet til EU-Kommissionen og andre", og at man har taget skridt i retning af at imødekomme kritikken.

- Vi har altid forsøgt at give mennesker de bedste og hurtigste svar. Uanset om det er direkte fra Google eller fra det store udbud af specialiserede hjemmesider og app-udbydere, der er tilgængelige, skriver underdirektør Kent Walker.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.