Udland

EU udskyder svar til Rumænien og Bulgarien om Schengen

Bulgarien og Rumænien kan tidligst begynde at blive optaget i Schengensamarbejdet fra næste år.

EU udskyder svar til Rumænien og Bulgarien om Schengen

Det er ikke nok at opfylde alle reglerne for at blive medlem af klubben af 26 europæiske lande, der har ophævet paskontrollen ved deres grænser.

EU-landenes justits- og indenrigsministre har torsdag i Bruxelles igen måttet give Rumænien og Bulgarien en kold skulder i stedet for at sige ja til deres ansøgning om at komme med i det grænseløse Schengen-samarbejde.

Spørgsmålet vil først blive drøftet igen på et møde til december - uden at det dog er givet, at beslutningen kan træffes der.

Hverken den irske EU-formand, justitsminister Alan Shatter, eller EU's kommissær for indre anliggender, Cecilia Malmström, vil sige, hvor mange lande der er imod.

Men Malmström siger efter torsdagens møde, at "et antal lande har indvendinger - alle sammen vedrørende sager, jeg ville beskrive som politiske".

Ifølge den danske justitsminister Morten Bødskov (S) er det Tyskland, Holland og Finland, der holder igen.

Bødskov siger, at han afleverede det danske budskab meget klart.

- Vi fra dansk side mener, at de to lande er klar til at træde ind i det fulde medlemskab nu. Der er ikke grund til at opfinde dobbelte standarder på det område. Ikke noget med, at man flytter målstregen, siger Bødskov efter mødet.

Tyskland fører an i modstanden mod at droppe grænsekontrollen til de to nyeste EU-lande - selv om et EU-topmøde allerede i juni 2011 sagde, at alle tekniske betingelser er opfyldt.

Tyskerne henviser formelt til, at de to lande skal gøre mere for at bekæmpe korruption, som ifølge den tyske indenrigsminister, Hans-Peter Friedrich, gør det muligt for ikke-EU-borgere at bestikke sig til at få visum.

Friedrich beskyldte i et interview med ugemagasinet Der Spiegel forleden også bulgarere og rumænere for at "misbruge den fri bevægelighed" i EU og nasse på den tyske velfærdsstat.

Den danske minister medgiver, at der også er grund til at tage "den anden diskussion" om kriminalitetsbekæmpelse og grænseoverskridende bandekriminalitet.

- Der er ikke nogen, der er ligeglade med kriminalitet. Men de betingelser, de to lande skal overholde for at blive medlemmer af Schengen er meget meget klare. Dem opfylder de nu. Og lige her er det vigtigt at holde de to ting adskilt, siger Bødskov.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.