EU vil investere i forskning - Novozymes er klar

EU, medlemslandene og private virksomheder slår sig sammen for at skabe forskningsjob og -resultater.

EU vil investere i forskning - Novozymes er klar

Den danske biotek-virksomhed Novozymes er blandt de mange europæiske virksomheder, der har meldt sig klar til at skyde penge i et nyt milliardprojekt, der skal skabe både arbejdspladser og forskningsresultater i EU.

EU-Kommissionen spiller onsdag ud med et forslag til, hvordan EU's fælleskasse, de 28 EU-landes statskasser og private virksomheder tilsammen over de næste syv år skal investere 164 milliarder kroner i forskning og innovation.

Ifølge kommissionens forslag skal knap 60 milliarder komme fra EU's forskningsprogram Horizon 2020, mens industrien skal byde ind med 75 milliarder, og medlemslandene betaler knap 30 milliarder kroner.

Forskningsprojekterne skal fordele sig på fem forskellige områder: medicin med en ny generations vaccine og behandling, ren brændstofteknologi, renere og mindre støjende fly, brug af naturressourcer til grønnere hverdagsprodukter og grønnere, bedre elektronik.

Novozymes har sammen med 47 andre virksomheder budt ind på den del af projektet, der vil øge brugen af lokal biomasse og biologisk affald til produktionen af mad, foder, kemikalier og brændstof som bæredygtige alternativer til oliebaserede produkter.

- Det offentligt-private partnerskab på biobaseområdet er afgørende for, at Europa fortsat kan være konkurrencedygtig i det globale kapløb mod at udvikle en biobaseret økonomi.

- Det er en mulighed for reindustrialisering og for at vende den investeringstrend, der i øjeblikket går i retning af andre regioner i verden med mere attraktive politikker på området, siger Novozymes administrerende direktør, Peder Holk Nielsen, i en pressemeddelelse.

EU-kommissær for forskning, innovation og videnskab, Máire Geoghegan-Quinn, siger på et pressemøde, at samarbejderne gør det muligt "at håndtere problemer, som én virksomhed eller ét land ikke ville kunne klare alene".

Investeringspakken skal nu forhandles på plads i EU-systemet med sigte på, at programmerne kan gå i gang i 2014.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.