EU vil kunne afvikle syge banker i ny bankunion

Alle banker i EU's kommende bankunion skal omfattes af ny, fælles afviklingsmekanisme, foreslår kommissionen.

EU vil kunne afvikle syge banker i ny bankunion

EU-Kommissionen foreslår onsdag at give sig selv og en særlig ny afviklingsstyrelse vidtgående beføjelser til at afvikle problembanker i alle eurolande samt de øvrige EU-lande, der måtte vælge at gå med i den nye europæiske bankunion.

Ifølge forslaget fra kommissær for det indre marked og tjenesteydelser Michel Barnier skal den nye fælles afviklingsmekanisme gælde for samtlige de omkring 6000 banker i bankunionen - til trods for tysk modstand mod, at også små tyske banker bliver omfattet.

Kommissionsformand José Manuel Barroso siger i en pressemeddelelse, at alle elementer til at bringe europæiske banker på mere sikker grund nu er på bordet.

- Vi kan ikke fjerne risikoen for fremtidige bankkrak. Men med den fælles afviklingsmekanisme og afviklingsfond skal det være bankerne selv - og ikke de europæiske skatteydere - der bærer byrden ved fremtidens tab, siger Barroso.

Systemet skal bygge på de fælles principper, der er ved at blive forhandlet på plads for de eksisterende nationale afviklingsregler i samtlige EU-lande.

Det skal ifølge forslaget være det nye europæiske banktilsyn, der slår alarm, når en bank er i alvorlige problemer.

Selve afviklingen skal så forberedes af den nye afviklingsstyrelse med medlemmer fra Den Europæiske Centralbank, EU-Kommissionen og de relevante nationale myndigheder fra de lande, hvor banken har hovedkvarter, filialer og datterselskaber.

Det skal i sidste ende være EU-Kommissionen, der træffer beslutningen om at afvikle banken, mens selve afviklingen skal håndteres af de nationale afviklingsmyndigheder.

Pengene til at betale for at lukke de syge banker skal komme fra en ny, fælles afviklingsfond, der gradvist skal afløse de eksisterende nationale afviklingsfonde i de lande, der deltager.

Ligesom på nationalt plan skal princippet være, at det er banksektoren selv, der skyder penge i fonden, der over 10 år skal nå op på at rumme 410 milliarder kroner.

Størrelsen af de enkelte bankers bidrag vil afhænge af en vurdering af bankernes risikoprofil.

Kommissionens forslag rummer også en række særregler for banker, der har aktiviteter både i lande i og udenfor den kommende bankunion. Det kan blive relevant for Danske Bank og Nordea, alt efter om Danmark vælger at gå med i samarbejdet.

Kommissionen sigter mod, at forhandlingerne med EU-Parlamentet og medlemslandene om det nye system kan være afsluttet til næste sommer, så afviklingsmekanismen kan fungere fra 1. januar 2015.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.