EU vil mægle mellem ulv og mennesker

Danmark er ikke det eneste land i Europa, der har svært ved at tilpasse sig store rovdyrs genkomst.

I årevis gik det kun tilbage for de store rovdyr i Europa.

Men ligesom ulven for nylig er dukket op igen i Danmark efter 199 års fravær, oplever flere andre europæiske lande også, at nogle af de store kødædere så småt viser sig igen. Og det er ikke altid helt nemt at håndtere.

Derfor sætter EU-Kommissionen tirsdag gang i et nyt dialogforum, der skal hjælpe landene med at finde ud af, hvordan den brune bjørn, ulven, jærven og lossen kan passe ind i det moderne samfund.

En webbaseret platform skal give for eksempel landmænd, miljøforkæmpere, jægere, skovfogeder, husdyravlere, hyrder, lodsejere, forskere og almindelige borgere et sted, hvor de kan udveksle erfaringer og idéer om, hvordan der bedst bliver plads til både mennesker og rovdyr.

- Vi skal behandle vores naboer i naturen med respekt. Men vi er også nødt til at lytte til bekymringerne fra dem, hvis liv virkelig bliver påvirket af deres nærhed, siger EU's miljøkommissær, Janez Potocnik, i en pressemeddelelse.

Det sker i forbindelse med lanceringen af den nye EU-platform, som, kommissionen siger, skal løse de sociale konflikter og den svære sameksistens mellem rovdyr og mennesker.

Der er otte forskellige nationale, europæiske og internationale organisationer med i det nye forum, der holder sit første møde tirsdag i Bruxelles.

Op til 25 procent af alle kendte dyrearter i Europa er ifølge EU-Kommissionen i fare for at forsvinde fra kontinentet. Men for de fire store rovdyrs vedkommende går tendensen nu den anden vej, og der er registreret brunbjørn, ulv, jærv og los i 21 af EU's 28 medlemslande.

I Danmark blev de første spor efter ulve fundet for halvandet år siden. I april i år meldte forskere, at de med dna-beviser har dokumenteret, at der er eller har været ulve i Midtjylland og helt op til Thy. Der er sikre tegn på, at der har været mindst fire ulve, hvoraf den ene er fundet død.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.