Udland

EU vil registrere millioner af rejsende i smart database

Det nye system skal få pas- og grænsekontrol til at glide lettere. Ministre diskuterer forslaget torsdag.

EU vil registrere millioner af rejsende i smart database

Med en ny "smart" grænsekontrol vil EU fremover registrere alle indrejsende fra lande uden for EU i en ny stor database.

Årligt rejser der godt 400 millioner mennesker fra lande uden for EU ind og ud af unionens medlemslande, og det nye system vil gøre det nemmere for de rejsende at komme gennem pas- og grænsekontrol samt at få fornyet deres visum.

Det siger EU's kommissær for justits- og indre anliggender, svenske Cecilia Malmström, skriver Information.

Der ventes at være bred opbakning fra medlemslandene - herunder fra Danmark - når forslaget torsdag for første gang skal drøftes af EU's justits- og indenrigsministre.

Men i EU-Parlamentet og blandt uafhængige borgerrettighedseksperter vækker forslaget bekymring, fordi det minder om USA's kontroversielle indførsel af dataregistrering af alle besøgende til USA som et led i kampen mod international terrorisme.

- Alle rejsende fra ikke-EU lande vil nu i praksis blive behandlet som mulige kriminelle, siger Ska Keller, medlem af EU-Parlamentet for De Grønne.

- Deres fingeraftryk vil blive taget hver gang, de rejser ind og ud af EU, og de gemte data kan også bruges, hvis de kontrolleres af politi inden for EU, tilføjer hun.

Også hos Socialdemokraterne og de liberale i EU-Parlamentet vækker forslaget bekymring.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.