EU vil stække kreditbureauernes magt

Udsigt til hurtigt EU-indgreb, der skal begrænse de tre store amerikanske kreditvurderingsinstitutters magt.

EU vil stække kreditbureauernes magt

Moody's, Fitch og Standard & Poors fylder alt for meget i Europa og den aktuelle økonomiske krise.

Og de tre store amerikanske kreditvurderingsinstitutter er ifølge EU og medlemslandene blevet så meget en del af krisen, at alle grene af EU-systemet er på vej med et hurtigt lovindgreb for at stække deres magt og sikre mere konkurrence.

Økonomiudvalget i EU-Parlamentet har tirsdag vedtaget sit indspil til et lovindgreb, som ifølge udvalgets danske medlem, Emilie Turunen (SF), gerne skulle føre til nye spilleregler allerede fra årsskiftet.

- De har for meget indflydelse. Og indflydelsen er samlet hos tre store, private aktører.

- De tog fejl og så ikke krisen komme. Og her under krisen har de udviklet sig til at være en meget politisk spiller, som har været forstyrrende for markederne og har skabt stor uro omkring statsobligationerne, siger Turunen.

Parlamentet lægger op til små justeringer af EU-Kommissionens forslag, som blev behandlet af medlemslandene i maj.

Alle parter er enige om, at der skal åbnes for mere konkurrence og mindre afhængighed af de tre store.

Det skal blandt andet ske ved at tvinge virksomheder til at skifte kreditvurderingsinstitut hvert tredje, fjerde eller femte år. Den præcise frekvens er noget af det, der stadig skal forhandles på plads.

Parlamentet vil også have indført en ny form for kreditvurdering med tal, som skal køre parallelt med de kendte bogstaver som AAA eller B+.

- Idéen er at prøve at mindske den chok-psykologiske effekt. Når man mister et bogstav, har det meget stor effekt. Tal kan have flere decimaler, så vi tror på, at det kan være blødere, siger Turunen.

Et andet krav fra parlamentet er, at kreditvurderingerne skal holdes mere strikst til at vurdere kreditværdighed i stedet for at komme med politiske anbefalinger om for eksempel højere pensionsalder eller lavere skatter.

/ritzau/