Udland

EU vil trodse FN og Amnesty og sende flygtninge retur

Amnesty mener, at EU's flygtningeaftale med Tyrkiet kun kan føres ud i livet med de hårdeste hjerter.

TOPSHOT-GREECE-MIGRANTS-EUROPE Foto: Scanpix/-

TOPSHOT-GREECE-MIGRANTS-EUROPE Foto: Scanpix/-

EU vil fra mandag sende afviste asylansøgere retur til Tyrkiet, selv om planen, der blev aftalt på et topmøde for to uger siden, er stødt på hård kritik fra både FN og Amnesty International.

Det fremgår af udtalelser fra EU-Kommissionens talskvinde Mina Andreeva fredag.

- Forberedelserne er godt i gang for at sikre, at tilbagesendelse af personer, hvis asylansøgninger er blevet afvist, og dem, der ikke har søgt asyl, kan begynde 4. april samtidig med genbosætningen af syrere fra Tyrkiet, siger Mina Andreeva.

Amnesty International beskylder ellers Tyrkiet for dagligt at sende omkring 100 syriske flygtninge tilbage til Syrien i strid med alle internationale regler.

Også FN har advaret EU mod at begynde at sende flygtninge tilbage til Tyrkiet, som forholdene er i øjeblikket.

- Vi tager alle beskyldninger alvorligt, og vi vil selvfølgelig undersøge dem, siger Mina Andreeva.

- Vi vil rejse - og vi rejser - disse emner over for de tyrkiske myndigheder.

Hun siger, at EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, mandag er i Tyrkiet for at følge starten på aftalen mellem EU og Tyrkiet, og her vil han tage diskussionen med de tyrkiske myndigheder.

Samtidig siger hun, at EU gentagne gange har lovet at sikre, at ingen bliver sendt tilbage til deres forfølgere.

- Det er den røde linje, som vi vil have respekteret, understreger hun.

EU og Tyrkiet indgik på et topmøde i Bruxelles 18. marts en aftale, der efter planen skal bremse menneskestrømmen mod Europa, efter at over 1,2 millioner mennesker er kommet til EU det seneste år.

På topmødet blev det aftalt, at alle, der ankommer fra de tyrkiske kyster til de græske øer efter 20. marts, skal sendes tilbage til Tyrkiet.

De tilbagesendelser skal starte på mandag. Til gengæld har EU forpligtet sig til at tage imod én syrisk flygtning fra flygtningelejrene i Tyrkiet for hver syrer, der sendes til Tyrkiet fra Grækenland. Den genhusning skal også starte fra mandag.

I en rapport offentliggjort fredag skriver Amnesty International, at EU i sin desperation efter at få lukket sine grænser med vilje vælger at ignorere, at Tyrkiet ikke er et sikkert land for syriske flygtninge.

- Det er en aftale, der kun kan implementeres med de hårdeste hjerter og en ubekymret ligegyldighed over for folkeretten, siger John Dalhuisen, der er Amnestys direktør for Europa og Centralasien.

EU har hele tiden fastslået, at flygtninge- og migrationsaftalen med Tyrkiet vil overholde alle internationale love såvel som EU's egen lovgivning.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst