Euro-skepsis er intakt

Danskerne vil stadig ikke have europæisk mønt - hvis der var afstemning i dag, ville resultatet blive et rungende nej

Euroen er stadig ikke populær i Danmark. Historisk set ligger vi på det laveste antal ja-stemmer, viser en undersøgelse. Arkivfoto:

Euroen er stadig ikke populær i Danmark. Historisk set ligger vi på det laveste antal ja-stemmer, viser en undersøgelse. Arkivfoto:

DANMARK:Hvis danskerne skulle stemme om euroen i dag, ville det blive et rungende "nej". Det afslører den seneste ØMU-måling fra Danske Bank.

Målingen, som Danske Bank har fået udført hos Danmarks Statistik, viser, at 57,5 pct. af de adspurgte helt sikkert ville stemme "nej", mens blot 12,3 pct. helt sikkert ville stemme "ja". 15,7 pct. hælder til, at Danmark bør tilslutte sig euroen, mens 12,3 pct. hælder til et "nej". Det giver et forspring til euroskeptikerne på 41,8 procentpoint, hvilket er tæt på rekordniveauet i december sidste år, hvor nej-siden kunne mønstre 44,6 procentpoint flere stemmer end ja-siden.

Mindste ja nogensinde

- Målingen er foretaget i de to første uger af december - og det er lidt overraskende, at det faktum, at den europæiske gældskrise er faldet lidt til ro, ikke kan ses i danskernes holdning til euroen. I december var det kun cirka hver ottende, som angav, at de med sikkerhed ville stemme "ja" til euroen. Det er det laveste tal i alle de målinger, som vi har fået foretaget i perioden siden 1999, konstaterer cheføkonom i Danske Bank Steen Bocian i et notat.

Han peger på, at euro-modstandernes medvind ud over gældskrisen, nok også skyldes de lave danske renter, der igennem den seneste tid har været lavere end eurozonens. Målingen ventes i øvrigt ikke at skulle afprøves i praksis foreløbigt.

- Det er ikke sandsynligt, at danskerne atter skal stemme om eurosamarbejdet inden for en nærmere fremtid. Der er således ikke udsigt til en euroafstemning i indeværende valgperiode, skriver Steen Bocian. /ritzau/FINANS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.