Udland

Eurogruppens chef tager en tørn mere

Jean-Claude Juncker bliver siddende som leder af eurogruppen indtil 2013, har euro-finansministrene besluttet.

Eurogruppens chef tager en tørn mere

Jean-Claude Juncker, den længst siddende regeringschef i EU og en af euroens grundlæggere, fortsætter som leder af eurogruppen.

Mandatet er på to og et halvt år, men Luxembourgs premierminister vil kun udfylde det i et halvt års tid.

- Jeg kommer senest til at træde tilbage ved begyndelsen af det nye år, siger Juncker.

Genvalget af den 57-årige luxembourger blev besluttet af de 17 eurolandes finansministre på et ni timer langt møde, der sluttede natten til tirsdag.

Den kristelige demokrat sagde i marts, at han ville træde tilbage fra posten, som han har haft siden dens oprettelse i 2005.

Juncker var frem til 2009 tillige sit lands finansminister. Jobbet som mødeleder for euro-landenes finansministre er blevet stadig mere vigtigt og tidskrævende under finans- og gældskrisen.

Men da der ikke kunne opnås enighed om en afløser, er Juncker efter fransk pres gået med til at blive i endnu seks måneder.

Dog kun på betingelse af, at chefen for den luxembourgske centralbank, Yves Mersch, får den ledige plads i Den Europæiske Centralbanks topledelse.

Eurogruppen enedes om at nominere Mersch til posten, men den formelle beslutning vil blive taget senere tirsdag, når alle 27 finansministre i EU mødes.

62-årige Mersch har ledet den luxembourgske centralbank siden 1998 og afløser Spaniens Manuel Gonzalez Paramo, der trådte tilbage i maj.

Eurogruppen har også besluttet, at det bliver den samme mand, der kommer til at stå i spidsen for EU's permanente redningsfond, ESM, som har styret den midlertidige redningsfond, EFSF, nemlig tyskeren Klaus Regling.

Forlængelsen af Juncker falder i hak som led i en kompliceret kabale, hvor der - som altid ved besættelsen af topposter i EU - er nationale interesser på spil.

Den franske finansminister Pierre Moscovici har tidligere sagt, at Juncker skulle blive, "indtil en mere permanent løsning" på gældskrisen var fundet.

Der er spekulationer i Bruxelles om et kompromis, hvor den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, bliver eurochef i 2013, hvorefter han giver jobbet videre til Moscovici.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.