Eurolande lukker lang strid om redningsfond

60 af redningsfonden ESM's 500 milliarder euro skal bruges til direkte hjælp til banker i problemer.

Eurolande lukker lang strid om redningsfond

En af de længste og mest besværlige uenigheder blandt de 17 eurolande har sent torsdag endelig fundet en løsning.

Landenes økonomi- og finansministre er på et møde i Luxembourg enedes om, hvordan redningsfonden ESM kan bruges til at udbetalte støtte direkte til banker i nød.

- Efter adskillige måneders intense forberedelser og diskussioner er vi i dag nået frem til en politisk aftale om hovedtrækkene for ESM's instrument for direkte rekapitalisering.

- Det er en af de vigtigste byggesten i bankunionen, og jeg er meget glad for, at vi er blevet enige, siger eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, på et pressemøde i Luxembourg.

Det blev faktisk besluttet allerede i juni sidste år, at redningsfonden ESM, der rummer 500 milliarder euro, skulle kunne støtte nødlidende banker direkte i stedet for som hidtil at lade alle sine udbetalinger gå gennem statskassen i bankernes hjemlande.

Det blev set som en nødvendighed for at undgå, at hele landes økonomier er truet af bankernes problemer.

Men hidtil har eurolandene ikke kunnet enes om betingelserne - og heller ikke om, i hvor høj grad det nye instrument kun skulle bruges fremadrettet, eller om det også kunne bruges til banker, der allerede har problemer.

Det komplicerede kompromis sætter et loft på 60 milliarder euro for, hvor mange penge der kan gå til den særlige form for bankredning.

Samtidig bliver der opsat en række krav til, hvor meget medlemslandene selv skal bidrage til redningen, før ESM træder til.

Der bliver også opstillet regler for, hvor de forskellige typer kreditorer står i køen til at få deres penge tilbage.

Og hvad angår spørgsmålet om at bruge den nye mulighed over for gamle problemer, er ministrene enige om, at det må afgøres fra sag til sag.

Det er kun den politiske aftale, der er faldet i hak torsdag. Den præcise gennemførelse afventer, at EU når enighed om et par andre elementer af den nye bankunion.

Ud over det vedtagne banktilsyn gælder det blandt andet den krisehåndteringsmekanisme for genopretning og afvikling af banker, som er til forhandling, når økonomiminister Margrethe Vestager (R) fredag kommer til EU-møde i Luxembourg.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.