Europa får et nyt fredsinstitut

Ni europæiske lande går sammen om initiativ, der skal hjælpe med mægling og dialog i internationale konflikter

12. maj 2014 16:50

Otte EU-lande og Schweiz etablerer mandag et nyt europæisk fredsinstitut - EIP - der skal gøre Europa bedre i stand til at reagere på udfordringer mod verdensfreden.

- EIP er en meget veltimet bestræbelse. Det er nu, Europa må ranke sig for at imødegå globale udfordringer.

- Det Europæiske Fredsinstitut er en ambitiøs indsats for at fremme EU's kapaciteter og forbedre Europas diplomatiske værktøjskasse, siger det nye instituts formand, den svensk-italienske veterandiplomat Staffan de Mistura i en pressemeddelelse.

Idéen med det nye institut er at give Europa et operativt organ, der uden at være knyttet direkte til EU, FN eller andre etablerede institutioner kan mægle og hjælpe med at fremme dialog i internationale konflikter.

Instituttet, der får kontor i Bruxelles, skal kunne gå i aktion på eget initiativ, men kan også stille sig til rådighed for for eksempel EU, eller hvis parterne i en konflikt beder om hjælp med for eksempel analyser, rådgivning, træning, mægling eller coaching.

Det nye fredsinstitut har været under opsejling i nogle år på svensk-polsk initiativ.

Ud over Sverige og Polen er også Belgien, Finland, Italien, Luxembourg, Spanien, Schweiz og Ungarn med som stiftere. De håber, at flere lande kommer med.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...