Europabevægelsen: Thorning sylter forbehold

Danmark burde gå foran i stedet for udskyde afstemningen om EU-forbehold, mener Europabevægelsen.

Europabevægelsen: Thorning sylter forbehold

Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) udmelding om, at en afstemning om de danske EU-forbehold langt fra er lige om hjørnet, bliver stærk kritiseret af Europabevægelsen.

- Regeringen sylter Danmarks aktive deltagelse i EU. Som EU-formandskabsland burde Danmark gå foran, mener landsformand Erik Boel.

I regeringsgrundlaget fremgår det ellers, at de to danske forbehold på rets- og forsvarsområdet skal til afstemning i løbet af denne regeringsperiode.

Erik Boel er skuffet over, at regeringen vælger at udskyde en afstemning:

- Det er uacceptabelt, at afstemningen om EU-forbeholdene nu igen sendes til hjørne.

- Regeringen har i flere måneder proklameret, hvor uhensigtsmæssige disse forbehold er for Danmarks muligheder for fremtidigt samarbejde inden for rets- og forsvarspolitikken, lyder kritikken fra landsformanden.

I Politiken begrunder statsministeren den udskudte afstemning med, at der meget "uro og usikkerhed" om det europæiske projekt i øjeblikket.

- Retsforbeholdet har enorm betydning for Danmark. Den diskussion skal vi have på et tidspunkt, men først er vi nødt til at have en vis ro om det europæiske projekt, siger Helle Thorning-Schmidt i et interview med avisen.

Udmeldingen kommer to dage før et afgørende topmøde, hvor eurolandene tager skridt til et langt tættere samarbejde. Men statsministeren benytter lejligheden til at tage afstand fra en bankunion og en finanspolitisk union.

- Vi må endnu engang erfare, at Danmark må give fortabt, når det kommer til et fuldgyldigt medlemskab af EU. Det er en skuffelse, at den nye regering ikke har kunnet leve op til de gode intentioner om at afskaffe EU-undtagelserne, lyder det fra Erik Boel.

/ritzau/