Europæerne er i dystert humør

Forbrugernes og erhvervslivets tillid til økonomien i Europa kan fortsat ligge på et meget lille sted.

Europæerne er i dystert humør

Europæerne ser sort på tingene.

Ifølge den seneste tillidsmåling blandt europæiske forbrugere, i industrien og i erhvervslivet er de europæiske håndværkere stort set de eneste, der den seneste måned har fået et lidt mere lyst syn på situationen.

Men de var nu i forvejen også så sortseende, at det dårligt kunne blive værre.

Håndværkernes tillidsindeks i hele EU er gået fra minus 34,6 i august til minus 33,0 i september. Mens detailhandlen er blevet lidt mere pessimistisk, er troen på tingene i finanssektoren uændret, efter at tilliden dér tog et større dyk i sommer.

Blandt de europæiske forbrugere er det især svigtende tro på jobbet, privatøkonomien og den generelle økonomiske situation, der gør, at det månedlige tillidsindeks er faldet fra indeks minus 22,7 til minus 24.

De danske, finske og svenske forbrugeres tillidsindeks er stadig de eneste, der ligger i plus - men kun finnerne er blevet en smule mere fortrøstningsfulde den seneste måned. Det danske indeks er faldet fra 7,8 til 5,0.

Det ser også skidt ud for erhvervsklimaet i de 17 eurolande, hvor det især er mere negative forventninger til kommende produktion og ordrebøger, der får tallet til at falde en smule, efter at det ellers var gået lidt fremad i august.

Erhvervsklimaet i eurozonen er med indeks 1,34 i september på sit laveste niveau siden det første år under den amerikanske finanskrise, der tog fart i november 2008.

De månedlige tillidsmålinger, der bliver lavet for EU-Kommissionen, bruger en lang række spørgsmål til forbrugernes, industriens og erhvervslivets tidligere, aktuelle og forventede økonomiske situation til at udregne et tal for den generelle tillid.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.