Udland

Europæisk domstol revser Ukraines styre

Fængslet tidligere indenrigsminister i Kijev får medhold af Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Europæisk domstol revser Ukraines styre

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har fundet Ukraine skyldig i at have krænket en tidligere ministers rettigheder. Regeringen i Kijev bliver dømt til at betale den fængslede politiker en erstatning på 15.000 euro (omkring 112.000 kroner).

Domstolens afgørelse er en stor sejr for Jurij Lutsenko, som var indenrigsminister under den tidligere og nu ligeledes fængslede premierminister Julia Timosjenko.

Lutsenko blev anholdt i december 2010. Han blev i februar i år stillet for en domstol og dømt til fire års fængsel for magtmisbrug - blandt andet skulle han have sikret sin chauffør et par frynsegoder.

Fængslingen af ham opfattes i EU som et slag i ansigtet på provestlige politikere i Ukraine, hvor Timosjenko sidste år fik en dom på seks års fængsel, også for magtmisbrug.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol siger i dommen, at anholdelsen af Lutsenko har været vilkårlig og uden juridisk grundlag. Samtidig har den 47-årige politiker ikke har fået informationer om retssagen fra systemet.

Og det retslige grundlag for hans anholdelse og tilbageholdelse er i det hele taget ikke blevet underbygget eller undersøgt, hedder det i den hårde kritik af Ukraines retssystem.

- Fundamentale rettigheder er blevet trådt under fode, heriblandt Lutsenkos ret til frihed og sikkerhed, hedder det i afgørelsen fra Strasbourg.

Både Timosjenko og Lutsenko stod sammen med den tidligere præsident Viktor Jusjtjenko i spidsen for Ukraines Orange Revolution i 2004.

Siden er deres hovedmodstander fra revolutionen, Viktor Janukovitj, kommet til magten i Kijev, og de siger, at retssagerne mod dem er politisk motiverede.

De prodemokratiske kræfter i Ukraine har størst opbakning i de ukrainsktalende vestlige dele af landet, der ønsker en tilnærmelse mod EU, mens det russisktalende østlige Ukraine orienterer sig mere mod Moskva.

/ritzau/dpa

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.