Europæisk firkløver: Vi skal tale politik før personer

Tysk-britisk uenighed om EU-Kommissionens næste formand - Merkel advarer Cameron mod at true med britisk exit.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, gentager på et pressemøde efter et minitopmøde i Sverige tirsdag, at hun mener, at luxembourgeren Jean-Claude Juncker skal være ny formand for EU-Kommissionen.

- Jeg er for Jean-Claude Juncker. Men vi skal handle i en europæisk ånd, siger Merkel og understreger, at man skal holde sig til procedurerne ved udnævnelsen af næste kommissionsformand.

Både hun og de øvrige deltagere - regeringslederne fra Storbritannien, Holland og Sverige - understreger, at de har talt om, hvilken politik de ønsker for EU de næste fem år. Først senere vil de tale om, hvem der skal gennemføre politikken.

Uenigheden mellem Merkel og den britiske premierminister, David Cameron, er dog tydelig på det godt 20 minutter lange pressemøde, hvor Cameron flere gange understreger sin dybe modvilje mod den såkaldte spitzenkandidat-proces, som har promoveret Juncker til jobbet. Og hans store behov for forandringer i den måde EU bliver drevet på.

- Jeg ønsker, at Storbritannien skal blive i en reformeret europæisk union. Beslutningen om, hvorvidt vi bliver i Europa eller forlader Europa, vil blive truffet af det britiske folk ved en folkeafstemning inden udgangen af 2017.

- Det er klart, at den kurs, EU tager i tiden indtil da, vil være meget vigtig. Hvorvidt vi kan opnå reformer, udvise åbenhed, konkurrenceevne, fleksibilitet, mindre indblanding, reformer - og folk, der i stand til at bringe EU i den retning, vil være en hjælp. Hvis ikke Europa går den vej, vil det ikke være hjælpsomt, siger Cameron.

I en indirekte replik til Cameron og hans klare antydning af, at et EU anført af Juncker kan gøre det svært for ham at bevare Storbritannien i EU, advarer den tyske kansler mod at fremsætte trusler, som hun siger "ikke er en del af den europæiske ånd".

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.