Udland

Europæisk kampdrone på fransk jomfrurejse

Dassault Aviation sender den første europæisk byggede kampdrone, Neuronen, på vingerne i Sydfrankrig.

Europæisk kampdrone på fransk jomfrurejse

En prototype på en europæisk kampdrone, Neuronen, har lørdag været ude på jomfruflyvning fra en luftbase i det sydlige Frankrig, oplyser flyproducenten Dassault Aviation, der er leder af projektet.

En drone er et ubemandet fjernstyret luftfartøj.

- Det åbner for den næste generation af kampfly, bemandet eller ej, og ambitionen om at holde fast i europæisk autonomi på dette felt. Det er en stor bedrift på både det tekniske og det industrielle niveau, siger det franske forsvarsministerium i en erklæring.

Flyet, der ikke har nogen lodret hale for at gøre den så usynlig for radarer som muligt, fløj i 25 minutter overvåget af to testpiloter på jorden.

Neuronen er en prototype eller model, der har til formål at afprøve og udvikle teknologier, som en dag vil kunne benyttes i et førerløst kampfly, som vil kunne ruste europæiske flyvevåben omkring 2030.

Programmet, der blev iværksat af Frankrig i 2003 med støtte fra Italien, Sverige, Spanien, Schweiz og Grækenland, har kostet 406 millioner euro (tre milliarder kroner), hvoraf Frankrig har bidraget med omkring halvdelen.

De droner, der for tiden er i funktion, benyttes til overvågning fra luften eller til angreb med kirurgisk præcision, men ingen af dem er endnu i stand til fuldstændigt at erstatte bemandede kampfly.

I forbindelse med den nuværende strategiske tænkemåde kan droner bruges til de indledende angreb i forbindelse med en konflikt for at ødelægge fjendens antiluftskyts.

- I dag er der ingen, der forestiller sig en fremtid med fly uden piloter, siger Dassaults tekniske generaldirektør, Eric Gondoin.

I modsætning til Pentagon, som meget snart vil opfordre til at komme med tilbud på den første amerikanske kampdrone, har europæerne på nuværende tidspunkt ikke råd til at bygge et sådant våben.

Dassault opfordrer på den anden side de europæiske regeringer, der er interesseret i at få udviklet en operativ prototype, i at finansiere programmet for ikke at den opnåede viden skal gå tabt.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden