Udland

Europæiske aktier styrtdykker efter italiensk valgkaos

Valgresultatet i Italien har skabt usikkerhed på finansmarkederne, og aktiekurserne styrtdykker flere steder.

Europæiske aktier styrtdykker efter italiensk valgkaos

De europæiske aktiekurser faldt tirsdag drastisk, efter at parlamentsvalget i Italien har efterladt eurolandet i noget, der ligner et politisk dødvande.

Det uklare resultat skaber usikkerhed på finansmarkederne, der frygter, at det bliver umuligt at danne en handlekraftig regering i Rom.

Valgresultatet i det forgældede land har også skabt fornyet bekymring for uro i eurozonen, og i løbet af tirsdag formiddag dykkede kurserne på børsen i Italien med næsten fem procent.

Også i Storbritannien, Tyskland, Frankrig og Spanien var der røde tal i dagens første handler.

I London faldt det toneangivende FTSE 100-indeks med 1,49 procent, mens DAX 30-indekset i Frankfurt dykkede med 1,17 procent.

I Paris gik CAC 40-indekset i minus med 2,79 procent, mens Madrids største indeks faldt tre procent.

- Det italienske valg har leveret det værst tænkelige resultat for investorerne, og aktiemarkederne har reageret hurtigt og alvorligt ved at opgive gårsdagens gevinster og mere til, konstaterer Rebecca O'Keeffe, chef for investeringer hos Interactive Investor.

- Risikoen i Europa er fortsat betydelig, og vi vil formentlig se en øget usikkerhed i de kommende uger, tilføjer hun.

Børserne steg mandag aften, da det så ud til, at centrum-venstre koalitionen ville hale en sejr i land, men de faldt, da det viste sig, at Berlusconi alligevel stod til at vinde i overhuset.

Tirsdag faldt euroen til sit laveste niveau i syv uger. Samtidig faldt de tyske renter, mens de italienske steg, fordi investorerne søgte mod mere sikre statspapirer.

Også børserne i Japan, Hongkong, Seoul, Shanghai og Sydney reagerede tirsdag negativt på det politiske kaos i eurozonens tredjestørste økonomi.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.