Udland

Europarådet vil have Ungarn i demokratisk obs-klasse

Overvågningskomité er så bekymret for demokratiets tilstand i Ungarn, at den vil have landet under lup.

Europarådet vil have Ungarn i demokratisk obs-klasse

Den særlige overvågningskomité under Europarådets Parlamentariske Forsamling foreslår at åbne en formel overvågning af situationen i Ungarn.

Hvis den parlamentariske forsamling følger opfordringen, vil det ifølge Europarådets pressekontor være første gang, der bliver åbnet så omfattende en procedure mod et EU-land.

Komitéen siger i sin indstilling, at den er skrevet på baggrund af "alvorlige og vedholdende bekymringer" over "nedbrydningen af den demokratiske kontrol" som følge af de nylige forfatningsændringer i Ungarn.

Indstillingen henviser til en række af de konkrete lovtiltag, som Ungarns premierminister Viktor Orbán har gennemført det seneste halvandet år.

Den nævner som begrundelse blandt andet, at forfatningen og tilhørende såkaldte kardinallove, der også kræver to tredjedeles flertal, er ændret "på forhastet og uigennemsigtig vis", som "ikke var baseret på konsensus blandt det bredest mulige omfang af politiske kræfter i det ungarske samfund".

Det nævnes også, at den uforholdsmæssigt udbredte anvendelse af kardinallove "går imod demokratiske principper", og at regeringskoalitionen har brugt sit to tredjedels flertal til at "omstøde forfatningsdomstolens afgørelser".

Endelig kritiseres, at "de gentagne ændringer af forfatningen grundet snævre partipolitiske interesser underminerer forfatningsrammens nødvendige stabilitet".

Overvågningskomitéen noterer sig, at der er tale om alvorlige bekymringer for demokratiet, retsstaten og respekt for menneskerettighederne. Og at bekymringerne hver for sig giver anledning til nærmere eftersyn.

- I den aktuelle situation er det særligt slående den samlede mængde af reformer, der sigter mod at sikre politisk kontrol af de fleste nøgleinstitutioner sideløbende med en svækkelse af systemet for demokratisk kontrol", hedder det.

Europarådet er en 64 år gammel institution, der blandt andet har til opgave at sikre, at de 47 medlemslande overholdeler Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Europarådet har ingen formel forbindelse til EU-samarbejdet.

Både Europarådets Venedigkommission, der rådgiver rådet om forfatningsspørgsmål, og EU-Kommissionen er allerede i gang med hver deres analyser af situationen i Ungarn. Begge ventes klar med rapporter i løbet af de kommende to måneder.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.