Europas liberale skyder valgkampen i gang

Belgieren Guy Verhofstadt er det liberale partis bud på ny formand for EU-Kommissionen efter Barroso.

Europas liberale parti, Alde, har på et møde i Bruxelles lørdag valgt den tidligere belgiske premierminister og nuværende europarlamentariker Guy Verhofstadt som deres spidskandidat og bud på, hvem der skal være ny formand for EU-Kommissionen til efteråret.

Belgieren er valgt i tandem med EU's finske økonomikommissær Olli Rehn, som i forrige uge droppede sin egen ambition om at blive kandidat til jobbet som kommissionsformand som led i en aftale om, at partiet vil indstille ham til "en af de øvrige topposter i EU".

Verhofstadt har dermed officielt kastet sig ind i den åbne del af en uigennemskuelig valgkamp, hvor Europaparlamentet kæmper med EU's 28 medlemslande om, hvem der egentlig skal bestemme, hvem der skal lede EU de næste fem år.

Parlamentet hæfter sig ved en lille justering af seneste EU-traktat, der siger, at stats- og regeringscheferne skal "tage hensyn til valget til Europaparlamentet", når de sender deres kandidat til godkendelse i parlamentet.

Det er dog langt fra givet, at det bliver en af parlamentarikernes kandidater, der får jobbet, som skal besættes samtidig med posten som EU-præsident, EU-udenrigschef og Nato-generalsekretær.

Der formodes også at være kandidater, der forholder sig tavse, fordi de i øjeblikket sidder som regeringsledere.

Den nuværende leder af Venstres tre mand store gruppe i parlamentet, Jens Rohde, erkender, at Alde som tredjestørste parti næppe får jobbet som kommissionsformand.

Mens selv om både Venstres og De Radikales partiledere offentligt har bakket op om EU-kommissær Olli Rehn, er Jens Rohde begejstret for Verhofstadt.

- Jeg håber, vi alle sammen kan bruge det til at få en mere overordnet debat. Så har vi en europæisk vinkel at spille bold op ad. Den danske debat bliver ofte meget dansk, og vi diskuterer ting, som ikke har noget med Europaparlamentets arbejde at gøre.

- Verhofstadt har modet til at sige, hvad han mener. Han er en superbegejstret europæer, siger Rohde til Ritzau.

Det danske valg til EU-Parlamentet foregår 25. maj.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.