Europas nedtur rammer Danmarks grønne eksporteventyr

Siden 2008 er salget af vedvarende energiteknologi gået nedad. Den økonomiske krise i Europa får skylden.

Europas nedtur rammer Danmarks grønne eksporteventyr

Det økonomiske tilbageslag i Europa har bremset fremgangen i den danske eksport af vedvarende energiteknologi.

Grønne energiløsningers lange optur stoppede med finanskrisen i 2008, og siden er eksporten målt i kroner faldet med 18 procent, skriver Berlingske.

I 2008 blev der eksporteret for 33,7 milliarder kroner. Det faldt i 2012 til 27,7 milliarder kroner, viser de seneste opgørelser fra Danmarks Statistik og Eurostat, som brancheorganisationen Dansk Energi har analyseret for avisen.

Nedgangen for de grønne energiløsninger er markant større end faldet i den danske industrieksport, der i samme periode er gået seks procent tilbage.

Hos stenuldsproducenten Rockwool taler administrerende direktør Eelco van Heel om en "europæisk syge", der lammer investeringslysten.

SolarCap, der fremstiller solceller, er enig.

- Det er som at køre i bil, mens sidemanden river i rattet samtidig, siger selskabets topchef, Torben Sørensen, om situationen på de europæiske markeder lige nu til Berlingske.

Usikkerhed og skiftende meldinger fra politikerne gør det ekstra svært at sikre sig kontrakter i Europa, forklarer han.

SolarCap befinder sig i en branche, hvor man er tilhængere af støtteordninger til nye teknologier.

- Men set fra vores stol er det langt bedre, hvis politikerne sætter de her ordninger lavere, hvis de så bliver på det niveau. Det er vanskeligt for os, når der bliver justeret på niveauet af tilskud konstant, siger Torben Sørensen.

Ifølge Ole Risager, professor i international økonomi på CBS i København, har grøn teknologi det ekstra hårdt i Europa i disse år.

Han forklarer til Berlingske, at recessionen har indsnævret staternes muligheder for at støtte investeringer i for eksempel sol og vindenergi samt bedre isolering.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.