Få bugt med lugt i køleskabet

Er dit køleskab begyndt at lugte underligt, og kan du ikke få bugt med lugten trods rengøring? Så hent de gode tips her.

køleskab mad Foto: Free/Colourbox

køleskab mad Foto: Free/Colourbox

Der kan være mange årsager til, at der begynder at lugte i et køleskab. Nogle gange ligger årsagen bagest på hylden og får dig til at rynke på næsen, når du smider den ud. Andre gange har et slukket køleskab stået lukket for længe.

Men én ting er sikkert: Det er ikke rart at hente sin mad et sted, der lugter grimt.

- Lugtene er bakterier. Hvis der lugter, er det et tegn på, at der sidder noget skidt et sted, forklarer Anne Grethe Rasmussen, der er husholdningsøkonom og rådgiver i spørgsmål om blandt andet rengøring på husarbejde.dk.

Hun bliver træt, når dårlige husholdningsråd om at bruge eddike, citron eller bagepulver til at rengøre køleskabet, dukker op fra tid til anden. For skidtet i et køleskab er oftest fedt eller proteiner. Og der skal fedtopløsende midler til for at gøre kål på det, forklarer Susanne Knøchel, der er professor i fødevaremikrobiologi og formand for Rådet for Bedre Hygiejne.

- Rengøringsmidlet skal være alkalisk (basisk, red.) og have en høj pH-værdi. Varmt vand med opvaskemiddel er tilstrækkeligt, siger hun.

Hun understreger, at det ikke er nok kun at tørre hylderne over, hvis man vil gøre grundigt rent. Inventaret skal ud og man skal huske, at sæbevandet først og fremmest opløser skidt og fedt. Efterfølgende skal der tørres efter med både en våd og en tør klud, så man efterlader et tørt køleskab.

- Man skal skylle grundigt efter, for sæbevandet fjerner ikke bakterierne. Det opløser blot fedtet, så det er til at vaske af, forklarer Susanne Knøchel.

Det er vigtigt at tørre køleskabet efter med en tør klud efter rengøring. Et fugtigt miljø er gunstigt for uvelkomne mikroorganismer. Derfor bør fødevarer, som ligger til optøning, også ligge på en tallerken for ikke at sjaske bunden af køleskabet til med vand.

Hænger der fortsat en lugt ved køleskabet, anbefaler Anne Grete Rasmussen, at man går mere minutiøst til værks.

- Man bør bruge en slags børste - gerne en tandbørste - til at komme helt ned i revner og sprækker, hvor der også kan gemme sig ildelugtende skidt. Man kan også sno to piberensere sammen og bruge dem i afløbshullet bagest i køleskabet, når man gør grundigt rent, anbefaler hun.

Ifølge Anne Grete Rasmussen bør man tørre hylderne i sit køleskab af med både en fugtig og en tør klud hver uge og gøre det grundigt rent cirka hver anden måned.

Oplever man genstridig lugt, kan rodalon hjælpe. Det er ikke nødvendigt at desinficere sit køleskab, medmindre man har haft problemer med sygdomsfremkaldende bakterier.

Fakta: Sådan gør du køleskabet rent

- Drop bagepulver, eddike, citronsaft eller yoghurt. Du skal ikke gøre rent med madvarer.

- Tør køleskabet efter rengøring, så det er tørt. Efterlad det åbent, hvis du slukker det i længere tid.

- Pak dine fødevarer ordentligt ind, så de ikke kan afgive bakterier.

- Tø ikke fødevarer op direkte på hylderne. Læg dem på noget, så du ikke efterlader en sø af vand.

- Tør ikke blot hylderne over én gang. Brug først sæbe, og tør så efter med en fugtig klud og en tør klud. Hvis du kun tørrer hylderne over én gang, vil du ofte sprede mikroorganismerne endnu bedre ud i skabet.

Kilder: Anne Grete Rasmussen, Susanne Knøchel

/ritzau/FOKUS

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.