Udland

Få EU-lande trækker det store asyl-læs

Hundredtusinder fik asyl i et EU-land sidste år, men det er kun en håndfuld lande, som tager imod.

Flere end 180.000 mennesker fik sidste år asyl eller anden form for ophold i et EU-land, viser tal fra Eurostat offentliggjort tirsdag.

Tallene viser, at det primært er en lille gruppe lande med Tyskland og Sverige i top, som tager imod de mange asylansøgere.

Det er blandt andet den tendens, som EU-Kommissionen vil gøre op med, når den præsenterer sin migrationsstrategi onsdag.

Her vil der være et forslag til et kvotesystem, så asylansøgere, flygtninge og økonomiske migranter kan blive fordelt mere ligeligt i EU, i stedet for at nogle medlemslande eksempelvis tager imod 40 og andre 40.000.

Det er Tyskland og Sverige, som gav flest mennesker asyl eller anden form for ophold i 2014.

Tyskland gav godt 47.000 asylansøgere lov til at blive i landet, mens 33.000 fik lov til at blive i Sverige. Herefter kommer Frankrig, Italien og Storbritannien. Danmark ligger på en niende plads med 5765.

Helt i bund ligger lande som Slovenien, Portugal og Estland, som gav mellem 45 og 20 asylansøgere lov til at blive i landet.

Det var hovedsageligt syrere, hvis land er ramt af borgerkrig, der sidste år fik ophold i Europa. Nemlig knap 70.000.

Konflikten i Syrien, som er i gang på femte år, har kostet flere end 200.000 syrere livet, mens næsten fire millioner er flygtet ud af landet.

Sammenlignet med 2013 var det også næsten dobbelt så mange syrere, der fik asyl eller anden form for ophold sidste år. Sammenlignet med 2012 er det en firedobling.

Næstefter Syrien kunne flest mennesker fra Afghanistan og Eritrea blive boende i et EU-land. Omkring 14.000 fra hvert land.

I alt søgte godt en halv million mennesker sidste år om asyl i Europa.

Alle EU-lande bortset fra Østrig er med i undersøgelsen fra Eurostat, da Østrigs tal for 2014 endnu ikke er tilgængelige.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.