Få hjælp til at forhandle din gæld

Skab overblik, spørg om hjælp, og sæt en stopper for gældsspiralen

Næsten en million danskere har gæld til det offentlige. Det viser en opgørelse fra Rigsrevisionen ifølge Berlingske. Arkivfoto: Colourbox

Næsten en million danskere har gæld til det offentlige. Det viser en opgørelse fra Rigsrevisionen ifølge Berlingske. Arkivfoto: Colourbox

PRIVATØKONOMI:Hvis rykkergebyrer og rudekuverter er blevet hverdag, er det på tide at tage fat om nældens rod og få styr på din gæld.

Få eksperternes råd til at komme i gang selv - og med hjælp fra andre.

1) Få overblik over gælden

Selv om det næppe er det, du har lyst til, så skal du først sætte dig ned og få overblik over gælden.

- Åbn rudekuverterne, og læs alle e-mails. Mange kan ikke lide at tage telefonen, når inkassobureauerne ringer, men gælden forsvinder ikke af, at man kravler i et musehul, siger Alexander Bojsen, som er juridisk rådgiver i gæld hos eJura og tidligere har arbejdet i et inkassobureau.

Inddel gælden i, om der er tale om gæld til det offentlige - for eksempel Skat, SU-lån eller bøder - eller om det er til virksomheder i det private.

- Hvis det er gæld til det offentlige, er det svært at gøre noget ved, for de har mange muligheder for at indkræve det andre steder - for eksempel ved at hæve trækprocenten.

- Men man kan gå ind i en dialog om en bedre betalingsaftale, så man ikke sidder lige så hårdt i det, siger Alexander Bojsen.

2) Opsøg tilbud om gældsrådgivning

Som næste skridt kan du få hjælp til at indgå i forhandling med dine kreditorer.

Hvis du har en lav indkomst, et lavt rådighedsbeløb og stor gæld, kan du få hjælp fra nogle af de gratis tilbud om gældsrådgvning. Ellers kan opsøge firmaer, der specialiserer sig i det.

Det er en fordel, at du har lavet et budget, så I kan se på, hvor meget du realistisk kan afdrage på din gæld.

- Sætter du dig så stramt, at du ikke har noget liv, så bukker du under på et tidspunkt, og så kan du ikke overholde dine aftaler, siger Lui Vestergaard Lundin, som er projektkonsulent i gældsrådgivning hos Forbrugerrådet Tænk.

I gældsrådgivningen kan du også få hjælp til forhandlingstaktikker.

Kan du for eksempel skrabe et større engangsbeløb sammen, kan du tilbyde det til et firma mod at få eftergivet den sidste bid af gælden.

3) Få hjælp af krejler-onklen

At indgå i forhandlinger kan være en følsom affære. Og hvis du oplever, at det er svært, kan det også her være en idé at bede om hjælp.

- Har du en onkel, der er god til at krejle eller har fået en god aftale i stand med sin bank, så tag fat i dem, råder Lui Vestergaard Lundin.

Det er nemlig en fordel at få hjælp af en, der ikke har følelser i klemme.

For du risikerer som gældsramt, at der bliver grinet i den anden ende, når du ringer for at forhandle, fortæller gældsrådgiver Alexander Bojsen.

Men det skal du altså ikke tage dig af, tilføjer han. Så handler det om at gå ind i dialogen om, hvordan I kan finde en god løsning for begge parter. For de er jo også interesserede i rent faktisk at få deres penge.

Skab overblik over din gæld

* Åbn alle breve fra dine kreditorer.

* Ring selv til virksomhederne, hvis du er i tvivl om, hvor mange penge du reelt skylder og på hvilke vilkår.

* Skriv alt ind i et Excel-ark eller Word-dokument. Her noterer du, hvor meget du skylder, og hvad renten er.

* Noter også, om det er gammel eller ny gæld. Det kan nemlig være svært at forhandle om nystiftet gæld.

* Skriv også, om det er gæld til det offentlige eller private.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.