Arden

Få meter fra en gyllekatastrofe

Beredskab og landmand forhindrede stort udslip af gylle i at løbe i Lundgård Bæk syd for Arden

Arkivfoto

Arkivfoto

ARDEN:En hurtig indsats af både landmand og Nordjyllands Beredskab i Mariagerfjord Kommune forhindrede lørdag formiddag en større mængde gylle i at løbe ned i Lundgård Bæk.

Alarmen til Nordjyllands Beredskab lød lidt før klokken 10.

En pumpe ved en gylletank på en gård på Lundgårdsvej et par kilometer syd for Store Arden var løbet løbsk og havde pumpet store mængder gylle ud på jorden. Herfra var gyllen blandt andet løbet ud på Lundgårdsvej. Noget af den megen gylle havde kurs mod Lundgård Bæk og kunne have forvoldt en større miljøkatastrofe for bækken, der senere løber ud i Willestrup Å.

Vold og reservoirer

- Det lykkedes for os i samarbejde med landmanden og hans folk at få bygget en vold, som cirka seks-syv meter fra bækken fik stoppet gyllen og forhindret gyllen i at løbe ned i bækken, forklarer indsatsleder Caspar Weisberg, Nordjyllands Beredskab i Mariagerfjord Kommune.

Han kan ikke sige noget om mængden af gylle, der var pumpet ud på jorden, men konstaterer, at det var store mængder.

- Vi ved ikke hvor lang tid den mekaniske pumpe har stået og pumpet gyllen ud på jorden, så vi kan ikke sige noget om mængderne, men der er pumpet rigtig meget ud på jorden, forklarer Caspar Weisberg.

Lugter en del

Indsatslederen havde ud over sig selv syv mand fra stationen i Arden og fire fra beredskabet i Hobro samt en masse miljømateriel i aktion med at få stoppet gyllen.

- Landmanden selv havde også en rendegraver i gang med at grave en slags reservoirer, hvor den megen gylle blev ledt hen, så vi sikrede, at gyllen i hvert fald ikke løb i bækken, forklarer Caspar Weisberg.

Ved 11-tiden kunne han sende materiellet til bekæmpelse af forurening hjem igen, og en halv times tid senere igen var der helt styr på udslippet.

- Vi vaskede lige vejen ren, så gyllen ikke er til fare for trafikken. Så kører vi hjem, siger indsatslederen.

Nu forestår der så bare et større arbejde for landmanden og hans folk med at få kørt gyllen fra de midlertidige reservoirer ud på markerne.

- Der vil dog nok lugte en del i området den kommende tid, lyder det lakonisk fra indsatslederen.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.