Få most for dine æbler

Bryggeriet Landkær er klar til at presse dine æbler til frisk most fra på fredag

Gudumholm 15. september 2002 08:00

GUDUMHOLM: Den danske æblehøst tegner godt i år. Den varme forsommer var god for blomstringen, og mange steder bugner æbletræerne. Det glæder Landkær i Gudumholm, som håber på, at rigtig mange private haveejere lægger vejen omkring bryggeriet og får deres æbler forvandlet til frisk most. - Vi åbner for indlevering af æbler fra fredag 20. september . Det er ganske simpelt. For et kilo æbler får du en ølflaske æblemost, og så skal du betale 1,20 kr for at få æblerne presset, og har du ikke selv flasker med, skal du også betale pant for dem, fortæller bryggeriejer Margit Bjerring Jensen. Sammen med sin mand Jørgen og datteren Bente driver hun det familieejede sodavandsbryggeri, der har eksisteret siden 1896. Sidste år forvandlede fabrikkens presse 800 tons æbler til saft. - Vi vil gerne opfordre de private avlere til selv at tage ølflasker med. Ikke blot for at spare 1,50 kr i pant, men simpelthen fordi vi nemt risikerere ikke have flasker nok, hvis der kommer rigtig mange og afleverer æbler, forklarer Margit Jensen. Siden 1953 har private kunnet komme og aflevere æbler og så i stedet fået most. I efterårsferien er der gerne det helt store rykind, fordi mange familier laver en tur ud af det og tager børnene med, når de kommer og afleverer æbler. - Der er faktisk ingen øvre grænser for, hvor mange æbler vi kan aftage, og det er da sjovere at få dem leveret fra private end at skulle købe dem fra danske eller tyske plantager. Nogle år har det været nødvendigt for Landkær at importere store mængder af udenlanske æbler. Simpelthen fordi den danske æblehøst er slået fejl. Enkelte haveejere regner med, at det er deres æbler, de får med hjem i flaskeform. Men nej - sådan er det ikke. Æblerne fra de forskellige leverandører bliver blandet, og det kommer der god most ud af. Modsat andre producenter er det 100 procent ren æblesaft, der kommer på flaskerne. Landkær giver æblesaften en hurtig opvarmning for at sikre holdbarheden, mens andre bryggerier koger saften under vakuum og får et sukkerkoncentrat ud af processen. Dette bliver så efterfølgende fortyndet med vand, når det skal på flaske som æblemost. Gudumholms metode kræver masser af tankkapacitet, og det har bryggeriet, som plejer at tage imod æbler i et par måneder for at have saft nok til årets produktion af æblemost.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...