Få nødder kan redde dig fra tidlig hjertedød

Sundt fedt kan i små mængder betyde forskellen på liv eller død

klogkost.dk
Colourbox
15. november 2014 06:58

VERDEN: Nødder er fulde af sundt fedt, som selv i små mængder kan betyde forskellen på liv eller død.

Erstatter du bare få procent af kalorierne, der kommer fra kilder til mættet fedt med kilder til flerumættet fedt, så reduceres risikoen for at blive ramt af koronar hjertesygdom med 9 procent.

Mættet fedt er det fedt vi får fra animalske kilder som kød fra pattedyr og mejeriprodukter.

En ny undersøgelse fra Harvard School of Public Health (HSPH) viser at hvis man bare erstatter 5 procent af kalorierne fra f.eks. svinekød og smør med fedt fra nødder, fallder risikoen for at dø af hjertesygdom med 13 procent.

Undersøgelsen undersøgte madvarer med linolsyre, der er det vigtigste flerumættede fedt, som findes i vegetabilsk olie, nødder og frø.

Også udskiftning af 5 procent af kalorierne fra kulhydrater med linolsyre var forbundet med lignende reduktioner i risikoen for hjertesygdomme, viser undersøgelsen, der er offentliggjort i tidsskriftet Cirkulation.

- Der har været meget forvirring og sensationelle overskrifter om den rolle, som forskellige typer af fedt har for hjertekar-sygdomme, siger undersøgelsens senior forfatter Frank Hu, der er professor i ernæring og epidemiologi ved HSPH.

- Lodtrækningsbaserede kliniske forsøg har vist, at erstatning af mættet fedt med flerumættet fedt reducerer både det totale kolesterol og det dårlige LDL-kolesterol. Og vores omfattende meta-analyse giver klare beviser for fordelen ved at bruge flerumættet fedt som erstatning for mættet fedt.

En femtedel lavere dødsrisiko

Undersøgelsen er baseret på en systematisk gennemgang og meta-analyse af prospektive befolkningsstudier for at sammenfatte beviserne vedrørende forbindelsen mellem kosten, linolsyre og risikoen for koronar hjertesygdom hos generelt raske mennesker.

Her er de 5 sundeste nødder

De identificerede 13 publicerede og upublicerede undersøgelser med i alt 310.602 personer, hvoraf 12.479 blev ramt af koronar hjertesygdom hvoraf 5.882 døde.

Resultaterne viste, at linolsyre er omvendt forbundet med risikoen for koronar hjertesygdom på en måde hvor risikoen for hjertesygdommen bliver mindre, des mere linolsyre man indtager.

7 skjulte tegn på hjerteanfald hos kvinder

Forskerne konstaterede at risikoen for koronar hjertesygdom var 15 procent lavere for dem, der indtog mest linolsyre i forhold til dem, der indtog mest. og den samme sammenligning viste en 21 procent lavere risiko for at dø af koronar hjertesygdom.

Disse resultater var uafhængige af almindelige risikofaktorer for hjertekarsygdomme som rygning og andre kostfaktorer, eksempelvis mængden af kostfibre.

9 sunde grunde til at spise peanuts

Forskerne mener at deres resultater understøtter råd om at erstatte smør, svinefedt, og fedt fra rødt kød med flydende vegetabilske olier i madlavningen og ved bordet.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...