Udland

Få overblik over Muhammed-optøjerne her

Protester mod profetspottende film har krævet flere ofre. Se de seneste dages udvikling her

Få overblik over Muhammed-optøjerne her

Filmen "Innocence of Muslims" har udløst voldelige demonstrationer i den muslimske verden, fordi den angiveligt gør grin med profeten Muhammed.

Læs her, hvordan urolighederne har udviklet sig, siden krisen startede tirsdag:

* 11. september: På årsdagen for terrorangrebet mod World Trade Center i New York i 2001 bliver dele af den amerikanskproducerede amatørfilm lagt på internettet. Det udløser uroligheder i flere lande i Mellemøsten og Nordafrika.

Den amerikanske ambassadør i Libyen, Christopher Stevens, og tre andre ambassadeansatte mister livet ved at raketangreb mod USA's konsulat i Benghazi. Lørdag erklærer al-Qaedas arabiske afdeling dog, at filme blot var et påskud til angrebet, der reelt var en hævnaktion for, at USA har dræbt al-Qaedas næstkommanderende, sheik Abu Yahya al-Libi.

I Egyptens hovedstad, Kairo, forsøger rasende menneskemængder at storme den amerikanske ambassade.

* 12. september: Politiet i Tunesiens hovedstad, Tunis, tørner sammen med demonstranter, som forsøger at trænge ind i den amerikanske ambassadebygning.

* 13. september: Hundredvis af demonstranter stormer USA's ambassade i Yemens hovedstad, Sanaa. Det lykkedes sikkerhedsvagter at få demonstranterne ud igen, men flere bliver dræbt og adskillige såret i optøjerne.

I Kairo må politiet slå ring om den amerikanske diplomat-bygning, hvor vrede demonstranter kaster sten mod ordensmagten.

* 14. september: Uroligheder efter muslimernes fredagsbøn i Egypten, Sudan, Libanon og Tunesien koster mindst seks mennesker livet.

I Sudans hovedstad, Khartoum, stormer demonstranter desuden det kompleks, der huser den britiske og tyske ambassade. Den tyske diplomat-bygning bliver sat i brand.

Siden urolighederne begyndte tirsdag, har der også været demonstrationer i Bangladesh, Indonesien, Malaysia, Irak, Israel og Gazastriben, Marokko, Kuwait, Nigeria og Kenya, skriver nyhedsbureauet AFP.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, har sendt marinesoldater til både Sudan, Libyen og Yemen for at øge sikkerheden omkring USA's ambassader.

* 15. september

Taliban angriber den internationale militærbase Camp Bastion i Helmandprovinsen i Afghanistan, og to amerikanske soldater bliver dræbt, flere andre såret. Taliban tager skylden for angrebet, der betegnes som hævn for filmen.

Flere hundrede mennesker går på gaden i Sydney i Australien i protest mod USA. Det kommer til voldelige sammenstød foran det amerikanske konsulat i byen.

Der er fortsatte protester i Indonesien, Egypten, Libyen og Maldiverne. USA meddeler, at man har sendt militære styrker til ambassader og konsulater i alt 18 lande.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.