Få stueplanterne til at overleve din ferie

Du kan vande dine planter, selvom du ikke er hjemme

Det er ikke sjovt at komme hjem fra ferien og se sin stuebirk være sygnet hen eller opdage, at den flotte Filodendron, man har passet og plejet, pludselig er krøllet sammen til ukendelighed.

Men hvis du ikke har en nabo eller et familiemedlem, der kan komme forbi med en frelsende vandkande, er der forskellige små tricks, du kan benytte dig af.

Hvis du skal være væk i mere end en uge, bør du fjerne dine planter fra den skarpeste sol i vinduet - især hvis vinduerne vender mod syd - og i stedet finde en plads i skyggen til planterne. Det kan også være en god idé at sende dem i bad.
- Det bedste, man kan gøre, er at stille sine planter på badeværelset. Hvis man har et badekar eller en zinkbalje, kan man sætte planterne deri og hælde vand i, så der står en halv centimeter vand. Det er også en god idé at lægge nogle våde klæder i karret, så planterne kan suge vand derfra, siger Jesper Carl Corfitzen, ekspert i havebrug og landskabsarkitektur i Boligejernes Videnscenter, Bolius.

Forbrugermagasinet Samvirke har også tidligere fremhævet gode råd til, hvordan du med lidt husmodersnilde kan vande dine stueplanter uden at være hjemme.

1) Vend en flaske på hovedet. Fyld en plastikflaske med vand, og pres den hurtigt ned i jorden med åbningen nedad. På den måde vil jorden omkring planten suge vand til sig, når den tørrer ud. Det samme kan gøres med en plastiktragt, der let kan stikkes i jorden.
2) Hvis dine planter står i en urtepotteskjuler, kan du lægge et stykke vådt oasis eller en våd hård svamp i urtepotteskjuleren under planten. På den måde kan du få meget vand tæt på planten uden at planten drukner.
3) Brug en fibertex-dug til undervanding. Fyld en balje med vand og læg den ene ende af fibertex-dugen i vandet. Stil herefter dine planter på resten af dugen. På den måde vil vandet vandre fra baljen gennem dugen til planternes rødder.

Hvis du allerede er kommet hjem til en død stueplante, kan det være en god idé at tænke lidt mere strategisk næste gang, du står i plantecenteret og skal handle.

De fleste ved nok at kaktusser, oliventræer og andre planter fra varmere himmelstrøg kan være hårdføre stueplanter, men hvis du er i tvivl, er der en bestemt ting, du kan kigge på.

- Jo større bladmasse en plante har, jo mere vand har den brug for. Men jo grovere bladene på planten er, jo mere tørketolerant er den. Hvis man rejser meget og længe ad gangen, skal man nok gå uden om planter med de mest salatagtige blade, siger Jesper Carl Corfitzen fra Bolius til Ritzau Fokus.
Fakta: 10 eksempler på nemme stueplanter
- Flamingoblomst
- Faldskærm
- Almindelig voksblomst
- Kalanchoe
- Musehaleaks
- Svigermors skarpe tunge
- Fugleredebregne
- Orkidéer
- Zamioculcas Zamiifolia
- Hawaiiblomst
Kilde: Samvirke

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.