Økonomi

Få succes med sommerhuskøb med de rigtige overvejelser

Hvordan vil du bruge det? Hvad kan du selv lave? Vil du leje det ud? Der er mange parametre i spil, inden man køber sommerhus.

Salgspriserne på sommerhuse er stille og roligt på vej opad. I 2014 lå kvadratmeterprisen på landsplan på 13.645 kroner, mens den i 2017 ligger på 14.875 kroner, viser tal fra Boligsiden.dk. Foto: Free/Colourbox

Salgspriserne på sommerhuse er stille og roligt på vej opad. I 2014 lå kvadratmeterprisen på landsplan på 13.645 kroner, mens den i 2017 ligger på 14.875 kroner, viser tal fra Boligsiden.dk. Foto: Free/Colourbox

Foråret nærmer sig med små skridt og dermed også opstarten på sommerhusjagten for interesserede købere.

Men inden man kaster sig ud i køb af fritidshus, så er der en række overvejelser, man bør gøre sig, siger kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk Birgit Daetz.

- Man skal ikke købe, fordi man tror, man skal sælge igen. Drivkraften skal være, at man vil bruge det, siger hun.

Sommerhusmarkedet har i en lang årrække været hårdt ramt af prisfald, lange liggetider og et historisk stort udbud af sommerhuse.

Så selv om det går lidt bedre nu, hvor udbuddet langsomt er faldende, og der er prisstigninger i visse populære områder, så er rådet fra Curt Liliegreen, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, også, at man skal købe for at bruge - og købe i et sikkert område.

- Hvis man skal købe et sommerhus, så skal man ind, de steder hvor der allerede er fremgang i markedet. Det vil være anerkendte områder, hvor kvadratmeterpriserne også er lidt høje i forvejen, siger han.

På den måde mindsker man risikoen for at tabe penge eller ikke at kunne sælge igen.

Det er også vigtigt at kortlægge sit behov, så man får købt det rigtige, anbefaler Birgit Daetz. Man skal derfor tænke igennem, hvordan man vil bruge det.

- Bor man i lejlighed og vil tage ud i weekenderne, eller vil man kun bruge det tre-fire gange om året i længere ferier. Det betyder noget for transporten, og hvad man gider, hvis det ligger et sted, hvor man både skal sejle og køre langt, siger hun.

Et andet godt spørgsmål er, om man vil dele det med andre.

- Er man villig til at leje det ud og på den måde få mulighed for at købe et sommerhus, der er lidt større. Udlejning kan også betyde, at man kan komme hurtigere af med sin gæld, siger hun.

Det er også vigtigt, at gøre sig klart, hvordan standen af huset skal være.

- Er man typen, der gerne vil gøre noget selv, eller skal det være vedligeholdelsesfrit, siger Birgit Daetz.

Placeringen er også et parameter, man bør forholde sig til. Er man til skov, strand eller marker? Skal det ligge lidt øde, eller er det ok med naboer tæt på?

Den type ønsker har også betydning for prisniveauet, hvorfor man med fordel kan kigge lidt bredt, for at se hvad der kan lade sig gøre.

- Behøver man at bo med fødderne i vandkanten, og hvad sker der med prisen, hvis man rykker en halv kilometer ind i landet, siger Birgit Daetz.

Ifølge hende er der også flere, der er begyndt at efterspørge huse, som er lidt større, så man kan være flere generationer samlet samtidig.

Fakta: Fordele ved at købe lige nu

- Selv om renten er steget, så er der stadig billige lånemuligheder.

- Generel økonomisk fremgang har skabt friværdier i helårsboliger, som kan bruges på et fritidshus.

- Priserne på sommerhuse er stadig lave, så man kan komme ind på markedet på et godt tidspunkt.

- Køb i et område, hvor der allerede er prisfremgang, det er sikrest i forhold til fremtiden.

Kilder: Curt Liliegreen, Birgit Daetz.

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst