Gravhøj slidt: Fåreavler skal betale for skader

Retten i Holstebro har stadfæstet afgørelse om, at fåreavler fra Thy skal betale for retablering af skader på gravhøj

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Fåreavleren Gitte Kroll læser afgørelsen fra Retten i Holstebro. Foto: Peter Mørk

SKJOLDBORG:Fåreavler Gitte Kroll skal betale for at retablere en gravhøj på hendes marker ved Skjoldborg syd for Thisted.

Det har Retten i Holstebro afgjort. Dermed står Slots- og Kulturstyrelsens afgørelse fra 2016 fast - en afgørelse, som senere blev stadfæstet af Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Ved retsmødet i sidste måned kunne flere vidner ellers fortælle, at der tidligere - inden Gitte Kroll og hendes mand, Ove Kroll, erhvervede ejendommen i 1997 - gik kreaturer på marken. De græssede på gravhøjen, som allerede dengang var beskadiget.

Men dommeren, Dot Buchtrup, har lagt vægt på, at højen blev betegnet som "velbevaret" efter en besigtigelse i 1983, mens der i 2008 blev noteret alvorlige slidskader på østsiden. Og efter endnu en besigtigelse i 2013 blev det beskrevet, at fårene havde slidt grønsværen væk nær toppen af højen. Der var begyndende erosion, en 20-40 cm høj brink og bar jord neden for brinken.

- Jeg kan ikke sige, at det kom bag på mig, for vi var klar over, at der var lige store chancer for det ene og for det andet. Men vi håbede på retfærdighed - at dommeren ville lytte til vidnerne, siger Gitte Kroll, der er økologisk fåreavler og indehaver af firmaet Thy Lam.

Slots- og Kulturstyrelsen har beregnet, at det vil koste 129.000 kr. at retablere gravhøjen. Desuden skal Gitte Kroll betale sagsomkostninger på 25.000 kr. - et beløb, som dog dækkes af Gitte Krolls forsikring.

Hun og hendes mand skal nu snakke sagen igennem med deres advokat, Jonas Valhøj Kleffel Nielsen, inden de tager stilling til, om sagen skal ankes til landsretten.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.