Facebookopslag med smiley kan få iraker udvist

En 25-årig mand nægter at have hyldet terrorangreb på Facebook. Men der er ingen tvivl, mener anklager.

Ritzau
Københavns Byret 3 Foto: Free/Per Johansen
14. september 2016 15:19 - Opdateret 14. september 2016 15:20

To facebookopslag bredte sig på de sociale medier og nåede pressen i januar sidste år, da en 25-årig irakisk mand angiveligt hyldede terrorangrebet på det franske satiremagasin Charlie Hebdo, der kostede 12 mennesker livet.

Manden er onsdag i et retsmøde i Københavns Byret tiltalt for terrorbilligelse, og han kan risikere at blive udvist.

Det spørgsmål, som retten skal tage stilling til, er, om det var en klar, offentlig hyldest af terrorangrebet, da manden lagde to artikler på Facebook 7. januar sidste år - samme dag, som angrebet skete.

Anklager Jesper Holm fra Københavns Politi mener ikke, at den 25-åriges budskab kan misforstås.

- Hvis man bruger sin sunde fornuft, er der ingen tvivl om, at der er tale om billigelse. Det er en lovprisning af det, der er gjort. Det kan ikke forstås på anden måde, siger han.

Anklagemyndigheden kræver manden idømt fem måneders fængsel og udvisning til Irak, hvor manden oprindeligt stammer fra.

I retten er det også kommet frem, at manden i marts sidste år blev dømt for trusler mod formanden for Dansk Syrisk Forening. Den 25-årige truede dengang med at halshugge formanden på Nørrebro.

Den tiltalte, der tidligere var medlem af organisationen "Kaldet til Islam", skrev " Oh gud, lovprisningen tilfalder dig", da han postede en artikel om terrorangrebet.

Derudover postede han endnu en artikel med overskriften "Live: Flere døde på fransk ugeblad". Den blev ledsaget af en smiley.

Opslagene var ifølge den tiltalte ikke et udtryk for en hyldest til terrorhandlingen. Han fortæller, at han ikke tror på, at muslimer stod bag skyderiet og derfor fandt pressens dækning morsom.

- Jeg hyldede blot Allah. Det gør jeg hver dag, siger han og henviser til lovprisningen.

Forsvarer Jane Ranum kræver sin klient frifundet og henviser til, at mange bruger deres ytringsfrihed på Facebook uden at blive dømt for det.

For hende handler sagen om ytringsfrihed, og om manden overhovedet billigede terror.

-Hvis retten skal dømme for billigelse af terror, skal det dælme være, fordi vi er sikre på, at det ikke kan forholde sig på andre måder. Det her er vage betegnelser. Der er ikke tale om udtrykkelig billigelse, siger forsvareren.

Der ventes dom i sagen 21. september.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...