Fællesskab skal lære os at mestre eget liv

Fællesskabet skal bruges til at sikre sunde, stærke borgere, der kan mestre deres eget liv. Foto: Frederik Abildgaard Rom for Det Danske Spejderkorps

Fællesskabet skal bruges til at sikre sunde, stærke borgere, der kan mestre deres eget liv. Foto: Frederik Abildgaard Rom for Det Danske Spejderkorps

Borgerne i Aalborg er udvalgt som deltagere i et projekt, ABC for mental sundhed, der skal finde en model for, hvordan flere danskere får bedre mental sundhed og inviteres derfor i løbet af de næste to år inden for med i nye fællesskaber og aktiviteter

Nordea-fonden har uddelt 10,4 mio. kroner til Statens Institut for Folkesundhed, der sammen med otte partnere, Aalborg Kommune og fem andre kommuner over de næste to år skal skabe en ramme, der fremmer den mentale trivsel på individ-, gruppe og samfundsniveau.

- Hvis vi vil vende den negative udvikling i danskernes mentale sundhed, er vi nødt til at gøre noget andet end det, vi plejer. Fokus for mental sundhed har hidtil primært været lagt på behandling og risikofaktorer blandt udsatte grupper. Vi ved derfor langt mere om, hvad der gør os syge end om, hvad der gør os mentalt sunde og robuste. Projektet skal pege på faktorer og handlemuligheder, der påvirker den mentale sundhed positivt, siger Vibeke Koushede fra Statens Institut for Folkesundhed.

I Aalborg Kommune ser man frem til at få ny inspiration til trivselsfremme blandt kommunens borgere:

- Som kommune har vi naturligvis længe haft fokus på mental sundhed, da det er afgørende for, at borgerne i Aalborg Kommune trives og kan udvikle sig.

- ABC indsatsen er med til at skabe rammer og retning for arbejdet med mental sundhed - og med ABC genopliver vi fællesskabsbegrebet.

- Vi bruger simpelthen fællesskabet til at sikre sunde, stærke borgere, der kan mestre deres eget liv og det er utrolig vigtigt, siger Mads Duedahl, Sundheds- og Kulturrådmand i Aalborg Kommune

Inspiration fra Australien

Projektet er inspireret af det australske projekt Act Belong Commit og det er de positive erfaringer fra Australien, som nu skal afprøves og tilpasses borgerne i Aalborg Kommune og målet er at blive klogere på, hvordan vi skaber bedre mental trivsel for alle. Ambitionen er, at erfaringerne skal danne baggrund for nationale anbefalinger til mental sundhedsfremme.

Nordea-fonden støtter det gode liv og ser den mentale sundhed som en vigtig del af dette:

- At gå en tur, være med i en madklub, cykle med andre - der er mange måder at fylde sin hverdag med aktive fællesskaber, som både giver mening for en selv og andre.

"ABC for mental sundhed" vil inspirere og motivere flere danskere til at styrke egen og andres sundhed i bred forstand, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.