Udland

Fængselsdom til Berlusconi

Der skal tages fornyet stilling til, hvorvidt Berlusconi skal udelukkes fra politik, siger domstol.

Fængselsdom til Berlusconi

Italiens højesteret stadfæster fængselsdommen til tidligere premierminister Silvio Berlusconi for skattesvig.

Den øverste italienske retsinstans siger samtidigt, at der skal tages fornyet stilling til, hvorvidt Berlusconi skal udelukkes fra politik.

De fem højesteretsdommere afviste efter et tre dages retsmøde Berlusconis sidste appel i en sag om skattesvig, hvor den tidlige regeringsleder ved to domstole i Milano var blevet idømt fire år fængsel. Tre år var dog dækket af en amnesti, hvorved dommen reelt er på et år.

Berlusconi er dog reelt sikker på at slippe med samfundstjeneste eller husarrest fremfor fængsel.

Domstolens beslutning om at nærmere juridiske undersøgelser af kravet om, at Berlusconis udelukkes fra deltagelse i det politiske liv, betyder, at den omstridte politiker kan fortsætte som senator og partileder indtil videre.

Men dommen kan bringe hans politiske karriere til afslutning, hvilket kan destabilisere den siddende regering og sende rystelser gennem euro-zonen, da premierminister Enrico Lettas regering er afhængig af støtte fra Berlusconis højreparti PDL.

Berlusconi har selv sagt, at regeringen ikke må falde, uanset retssagens udfald, men en række af hans partimedlemmer har opfordret til protester og boykot af ministerier

Den 76-årige Berlusconi har igennem årene været involveret i mindst 30 større retssager. Det er første gang, at han er blevet definitivt dømt.

I den oprindelige dom udelukkes Berlusconi fra at deltage i det politiske liv i fem år. Anklageren havde bedt om at få udelukkelsen reduceret til tre år. Kravet skal nu undersøges nærmere juridisk.

Den forhenværende premierminister, der tidligere har formået at holde sig ude af fængslerne, har selv sagt, at han denne gang vil gå i fængsel, hvis højesteretsdommen gik imod ham.

Berlusconi blev også dømt til syv års fængsel 24. juni i år for at have misbrugt sin stilling som premierminister og for at have købt seksuelle tjenester af en mindreårig.

Han kaldte dengang dommen "ekstrem" og lovede at kæmpe videre med appelsager.

Italien skåner almindeligvis personer over 70 år fra kortere fængselsdomme.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.