Fængselsindsatte nedlægger arbejdet
Dårligere vilkår har fået fangerne i Statsfængslet på Kragskovhede til at strejke fra arbejde og skole - ledelsen afviser dårligere vilkår

Fangerne i Statsfængslet på Kragskovhede har nedlagt arbejdet og strejker frem til på mandag. Arkivfoto: Michael Koch Pressefotograf Michael Koch
JERUP:Fangerne i Statsfængslet på Kragskovhede i Jerup har valgt at nedlægge arbejdet i det åbne fængsel, fordi der ifølge de indsattes talsmand er blevet foretaget personalenedskæringer.
- Tidligere var hver vagt kontaktperson for seks indsatte, men nu er det blevet sådan, at hver vagt har 12 indsatte. Det betyder, at vores sagsbehandlingstid bliver rigtig lang, siger Rami Amami, som er fælles talsmand for fangerne i Statsfængslet på Kragskovhede.
Normalt arbejder de indsatte i fængslet med landbrugsarbejde, vaskeri og på depot. Derudover er der nogen af de indsatte, der går i skole. Men de indsatte har i dag valgt at strejke fra al arbejde og skolegang.
- Hvis man sender en anmodning om at få orlov eller skal sygemelde sig og have lægehjælp, så kommer man bagerst i en kø på 12 personer, hvor man før ville komme i en kø på seks personer, siger Rami Amami og fortæller, at fangerne fremover også skal låses ind i deres celler tidligere end det hidtil har været tilfældet.
De indsatte er ifølge Rami Amami blevet låst inde indtil klokken kvart i tre, fordi de strejker. Han fortæller dog, at de genoptager arbejdet mandag.
- Ledelsen er gået med til, at vi kan mødes med dem, og det er det, der har gjort, at vi vælger at genoptage arbejdet mandag.
- Ingen nedskæringer
Lene Theilgaard er fængselsinspektør i Statsfængslet på Kragskovhede, og hun kan ikke genkende, at der er forlængede sagsbehandlingstider.
- Der er ikke nogen ændringer fra i går til i dag. Der er ikke et fast antal indsatte tilknyttet en betjent, siger hun og fortsætter.
- Vi har fleksibel kapacitet, så vi har både åbne og lukkede fængselspladser. Og der har vi ændret nogle af pladserne fra lukkede til åbne, og det betyder automatisk mindre bemanding, fordi et åbent fængsel kræver mindre sikkerhed.
Ifølge Lene Theilgaard har fængslets personale kun hørt, at strejken vedrører ændringen af tidspunkt, hvor de indsatte bliver låst inde på deres stuer til natten.
- Men der er ikke nogen, der har stukket et manifest i hånden på os, som beskriver præcist, hvad de strejker over, siger hun.
Hun regner heller ikke med, at strejken medfører alvorlige konsekvenser for fangerne.
- Som udgangspunkt får man bare ikke løn, når man ikke kommer på arbejde. Afhængig af arbejdsnedlæggelsens varighed er der mulighed for at tage skrappere midler i brug som for eksempel bøde eller strafcelle. I første omgang betragter vi imidlertid strejke som en meningstilkendegivelse, og så er der ikke nogen grund til at fare frem med bål og brand.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.