Fængselsvagter bruger peberspray mod fanger ugentligt

Peber er mere skånsom end fysisk magt og virker præventivt

Fængselsvagter bruger peberspray mod fanger ugentligt

Danske fængselsvagter sprøjter peber i øjnene af fanger en gang om ugen i gennemsnit.

Det viser den første evaluering af Kriminalforsorgens brug af peberspray som magtmiddel, som justitsminister Morten Bødskov (S) netop har offentliggjort.

Peberspray blev indført i samtlige fængsler og arresthuse fra 1. juni 2011.

Peber i øjnene af indsatte er alt brugt 78 gange i en periode på 70 uger fra juni i 2011 og frem til midt oktober i 2012, viser svarene fra samtlige fængsler og arresthuse.

Altså godt og vel peber en gang om ugen i stedet for mere fysisk magt, og det er landets fængselsbetjente glade for, skriver Kriminalforsorgen i evalueringsrapporten.

- Næsten samtlige institutioner er af den opfattelse, at peberspray er et mere skånsomt magtmiddel end almindelig magtanvendelse, hvor der anvendes greb og anden fysisk magt, som øger risikoen for at indsatte og ansatte kommer til skade, lyder det.

Samtidig er fangerne typisk "mere rolige" efter en gang peber, end hvis de var blevet udsat for diverse greb.

Fængselspersonalet er også glad for den effekt, som truslen om sviende øjne alene har på oprørte fanger.

- Pebersprayen har haft den ønskede effekt og virkning ved primært at virke præventivt, og i de skarpe tilfælde at have en pacificeret indsatte, således at behov for yderligere magtanvendelse har været minimeret, skriver Kriminalforsorgen.

Der er ikke tal på, hvor ofte peberens præventive virkning har slået igennem, men adskillige meldinger tyder på et antal episoder, hvor personalet har fået ro uden reelt at anvende magt.

De ansatte har dog ikke haft pebersprayen som en del af deres personlige udrustning. Spraydåserne har stået i aflåste skabe, og det ønsker flere fængsler og arresthuse at få lavet om på, så de ansatte kan have peber lige ved hånden, står der i rapporten.

Ud af de 78 gange, hvor peber er sendt mod indsattes øjne, har kun en klaget over magtanvendelsen. Klagen førte dog ikke til kritik, da det viste sig, at anvendelsen var nødvendig, oplyser Kriminalforsorgen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.