Fænø på den første operative opgave

Marinehjemmeværnet i aktion for at stoppe olieforurening

Marinehjemmeværnets Vendsyssel-flotille modtog medio april sit nye fartøj, Fænø, der fik sin første operative opgave fredag aften.
ARKIVFOTO: BENT JAKOBSEN

Marinehjemmeværnets Vendsyssel-flotille modtog medio april sit nye fartøj, Fænø, der fik sin første operative opgave fredag aften. ARKIVFOTO: BENT JAKOBSEN

VENDSYSSEL:Fra meldingen kom, gik der en halv time. Så rykkede Fænø og dens besætning ud for at bistå Søværnets Operative Kommando. Hurtig responstid er en af Marinehjemmeværnets store styrker, og fredag 25. maj var det med til at afhjælpe en olieforurening. Om aftenene havde en norsk EMSA-satellit nemlig observeret en oliestribe i Aalbæk Bugt, og på ordre fra Søværnets Operative Kommando og Kattegats Marinedistrikt stævnede Marinehjemmeværnet ud fra Flådestation Frederikshavn blot en halv time senere. - Vi fik angivet tre positioner i Aalbæk Bugt, hvorfra vi skulle tage prøver af olieudslippet, siger chef for Marinehjemmeværnets Flotille Vendsyssel, Fritz Nordahl. Søværnet sendte samtidig en helikopter til stedet, og i farvandet ud for Hals fik man senere øje på det skib, som efterlod sig en oliestribe i havet. Det viste sig, at skibet ikke havde noget i sine tanke, så med al sandsynlighed har personellet om bord forsøgt at rense skibets tanke og hælde olieresterne ud i havet i stedet for at deponere det sikkert på land. - Det er dårligt sømandsskab og det forurener selvfølgelig voldsomt, siger Fritz Nordahl. Marinehjemmeværnets hurtige respons betød, at der kunne tages gode prøver af udslippet, som nu kan sammenlignes med de prøver, som myndighederne har taget om bord, og som derfor bliver et bevis for, om mandskabet om bord på skibet har udført en ulovlig handling. Da olien var blevet lukket ud i små mængder over en lang strækning, var det ikke muligt for Marinehjemmeværnet at lave en flydespærring og samle olien op. Men alligevel var indsatsen en god oplevelse for Marinehjemmeværnet. - Nogle tror, de kan slippe af sted med sådanne handlinger, uden det bliver opdaget. Men det går ikke, og for os var det også rart at vise vores værd i forbindelse med miljøforurening, siger flotillechefen. Der venter nu et retsligt efterspil for besætningen på skibet, der var på vej fra Skagen til Frederiksværk.