Færøsk politiker taber injuriesag og får kæmpe regning

Landsret frifinder fire pressefolk i injuriesag, som var anlagt af den tidligere finansminister på Færøerne.

En veteran i færøsk politi har onsdag tabt en omfattende injuriesag mod fire pressefolk.

Jørgen Niclasen havde krævet de fire straffet, men Østre Landsret frifinder dem - og samtidig dømmes politikeren til at betale i alt 376.200 kroner i sagsomkostninger.

Niclasen, der indtil september i år var finansminister, mente sig udsat for løgnagtige og ærekrænkende beskyldninger i forbindelse med omtale af det, som er blevet kaldt toldsagen.

Både færøsk tv og en nyhedsportal på internettet stillede ham i et kritisk lys i en serie indslag, som blev bragt fra december 2013 og frem til maj 2014.

Journalisterne beskæftigede sig indgående med de økonomiske forhold i en virksomhed, som Jørgen Niclasen var direktør for i en årrække, inden den gik konkurs.

Der er ingen tvivl om, at der fra virksomhedens lager blev udleveret varer i strid med toldlovgivningen, fastslår landsretten.

Desuden lægger landsdommerne vægt på, at Jørgen Niclasen som direktør vidste, at han påførte landskassen en væsentlig risiko for tab.

Journalisterne undgår at blive straffet, fordi deres ærekrænkende beskyldninger - på nær én formulering - er sande.

I afgørelsen lægger landsdommerne desuden vægt på Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, som blandt andet beskytter pressefriheden.

Den offentlige omtale af de økonomiske forhold var af samfundsmæssig interesse. De har betydning for bedømmelsen af Niclasens egnethed til at udføre politisk virksomhed, fastslår dommerne.

Dog kendes udsagnet "Snød med told: Finansminister snød landskassen for 600.000 kr." for ubeføjet.

De fire frifundne er Sveinnur Tróndarson fra Portal.fo samt tre fra Kringsvarp Færoya: Radio- og tv-direktør Andrias Midjord, nyhedschef Liljan Weihe og journalist Jan Lamhauge.

Da sagen oprindeligt blev behandlet af Retten på Færøerne, fik politikeren derimod medhold.

Tre af de sagsøgte blev i første omgang dømt til at betale hver 20 dagbøder á 1000 kroner, mens en fik ti dagbøder á 1000 kroner.

Desuden skulle de betale 50.000 kroner til Niclasen samt sagsomkostninger på 75.000 kroner.

Men onsdag er landsretten altså kommet til det modsatte resultat.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.