Færre boligejere mangler at betale terminen

Danske boligejere kan bedre svare enhver sit end tidligere. Færre er bagud med terminen.

Færre boligejere mangler at betale terminen

Boligejernes økonomi ser ud til at være i bedring. Stadig færre boligejere er bagud med terminen, og antallet af boligejere, der ikke betalte til tiden, er det seneste kvartal faldet med 150, viser tal fra Realkreditrådet.

De seneste tre år er antallet af boligejere med ondt i økonomien halveret, og i dag er det omkring 4400, der er bagud med terminsydelsen.

- Boligejernes økonomi har den senere tid været til offentlig debat. Konklusionen i flere rapporter, blandt andet fra Nationalbanken, er, at boligejernes økonomi generelt er robust, siger Ane Arnth Jensen, direktør i Realkreditrådet.

Hun forklarer, at det er uforudsete begivenheder som skilsmisse eller ledighed, der er den væsentligste grund til, at en familie kan komme i betalingsproblemer. At færre kommer i økonomiske problemer, skyldes rentetilpasningslån eller afdragsfrie lån:

- Det kan give boligejerne et pusterum i perioder, hvor økonomien strammer. Den mulighed havde boligejerne ikke under boligkrisen i begyndelsen 1990’erne, siger Realkreditrådets direktør.

- Dengang nåede antallet af boligejere, der kom i betalingsproblemer, et niveau, der er mere end otte gange så højt som i dag, siger hun.

Og Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark, påpeger da også, at "restanceprocenten er lysår fra de niveauer, vi så tilbage under boligkrisen i starten af 1990'erne".

- Dengang lå restanceprocenten helt oppe omkring to procent og ville i dag svare til, at omtrent 40.000 boligejere var i problemer med terminsbetalingen - altså mere end 35.000 flere boligejere end i dag, siger han i en kommentar til tallene.

Cheføkonomen påpeger, at restanceprocenten befinder sig tæt på et "normalt" niveau i en historisk sammenhæng:

- Det må siges at være bemærkelsesværdigt i en tid, hvor dansk økonomi fortsat sidder fast i vækstsumpen, og hvor boligmarkedet stadig har det svært, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.