Danmark

Færre danske børn vokser op i provinsen

De seneste fem år har især yderkommunerne mistet en stor del af deres børn. Familierne rykker til storbyen.

Færre og færre danske børn tilbringer deres barndom udenfor de største byer i landlige omgivelser.

Med hele 28 procent færre børn er Læsø den kommune, som siden 2009 har oplevet det største fald i antallet af kortbenede indbyggere, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

På Samsø er der i dag 19 procent færre end for fem år siden, mens Lolland Kommune har oplevet et fald på 17 procent i samme periode.

Tendensen skyldes blandt andet, at renten er lav i øjeblikket, og at familiernes økonomi derfor kan bære en bolig i en af de større byer, lyder vurderingen fra ejendomsmæglerkæden Home.

- De behøver populært sagt ikke at flytte langt ud på landet for at få råd. Samtidig har mange et stort ønske om at blive boende midt i byens puls, siger Homes relationschef, Mads Ellegaard, i en kommentar.

Siden 2009 har Københavns, Frederiksberg og Vallensbæk Kommune oplevet, at mellem 12 og 14 procent flere børn har slået sig ned sammen med deres forældre.

Faktisk ligger kun to ud af de 14 kommuner, som har flere børn end for fem år siden, udenfor Storkøbenhavn. Det drejer sig om Horsens og Aarhus, der har oplevet en stigning på henholdsvis to og 0,3 procent.

En tur op i helikopteren afslører, at der i dag er færre børn under 18 år på landsplan end for fem år siden. Med et fald på 3,3 procent siden 1. januar 2009 var der på dette års første dag 39.781 færre børn under 18 år i Danmark.

Det største fald er sket blandt de alleryngste i alderen nul til to år. I dag er der 21.328 færre i den aldersgruppe end for fem år siden. Det svarer til et fald på 10,9 procent.

Kun i syv kommuner – blandt andet i Vallensbæk, Herlev og København – har man flere nul- til toårige, mens 72 kommuner har haft et fald på mere end 10 procent. 31 kommuner har haft et fald i børnetallet i denne aldersgruppe på mere end 20 procent.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst