Danmark

Færre danskere melder sig som organdonorer

Ny kampagne ser ud til at have held med at rette op på den svigtende opbakning til donorregistret.

Flere danskere skal tage stilling til organdonation. Det er budskabet i en ny kampagne, der har som mål, at i alt en million danskere skal være tilmeldt donorregistret ved årsskiftet.

Men målet bliver muligvis svært at nå, selv om ni ud af ti danskere i flere målinger erklærer sig positive over for organdonation, skriver Kristeligt Dagblad.

For udviklingen i antallet af tilmeldinger til donorregistret viser, at hvor der i 2010 var 80.000, der tilmeldte sig registret, gjorde 76.000 det i 2012, og i 2014 var antallet faldet til 57.500 tilmeldinger.

Tallene bekymrer dog ikke Annelise Møller, koordinator for kampagnen Giv Livet Videre, som Oplysning om Organdonation, Sundhedsstyrelsen og ni patientforeninger står bag.

- Allerede i vores første kampagneuge når vi 4000-5000 nye tilmeldte, hvilket næsten er lige så mange, der normalt kommer på en måned.

- Det er bare starten, og det bekræfter, at rigtig mange egentlig godt ved, hvad de ønsker, men lige skal have en ekstra opfordring til at få sat det kryds, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Donorregistret består i dag af cirka 890.000 danskere, og selv om det måske lyder af mange, har Danmark så få organdonorer, at der rundt regnet hver anden uge dør en patient, der står på venteliste til en nyre, lunge, lever eller et hjerte.

Regeringen er sammen med SF, Enhedslisten, Venstre og Dansk Folkeparti for nylig nået til enighed om en 23-punkts handlingsplan på området.

Den skal med det engelske ord "nudging" lokke og skubbe borgerne til at tage stilling, når de får nyt sundhedskort, kørekort eller klikker ind på en offentlig hjemmeside.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.