Færre spadestik skal give EU hurtigere internet

EU-Kommissionen håber, at bedre koordinering af gravearbejde kan spare milliarder og sikre hurtigt internet.

Færre spadestik skal give EU hurtigere internet

Det er dyrt at grave huller i de europæiske veje.

Og det gør det både dyrere og mere besværligt for EU at leve op til ambitionen om at få hurtigt internet ud til alle EU-borgere inden 2020, når forskellige myndigheder og virksomheder ikke kan koordinere deres spadestik.

Derfor foreslår EU's kommissær for den digitale dagsorden, Neelie Kroes, tirsdag en ny EU-forordning, der kan sikre, at der skal graves mindre, især fordi der kan koordineres bedre.

- Alle fortjener hurtigt bredbånd. Jeg vil brænde de bureaukratiske barrierer, der forhindrer os i at nå målet. EU-Kommissionen vil gøre det hurtigere og billigere at få bredbåndet på plads, siger kommissær Kroes på et pressemøde i Bruxelles.

Kommissionen lægger blandt andet op til, at alle ejere af eksisterende infrastruktur skal pålægges at dele oplysninger om, hvad de allerede har liggende i jorden af rør og kabler, som nemt kan bruges til også at fremføre hurtigt bredbånd.

Det skal være med til at gøre det nemmere at koordinere gravearbejdet, ligesom der skal skabes et system med et enkelt netbaseret informationssted, hvor netværksoperatører kan få oplysninger om og søge tilladelser til deres anlægsarbejde.

Endelig lægger kommissionen op til, at alle nyopførte og gennemmoderniserede bygninger skal have indbygget den nødvendige infrastruktur til nemt at føre bredbånd helt frem til de fremtidige beboere.

Ifølge kommissionens beregninger udgør selve anlægsudgifterne i dag 80 procent af prisen for at installere bredbånd.

Kommissionen mener, at dens plan de kommende år kan spare op mod 450 milliarder kroner, hvilket svarer til omkring 30 procent af den forventede pris for at gennemføre de mål, der allerede er defineret i EU's digitale agenda.

Det er målet, at alle europæere allerede inden udgangen af 2013 skal have adgang til internettet. I 2020 skal alle europæiske husholdninger have højhastighedsforbindelser på mindst 30 megabits i sekundet (Mbps), og halvdelen skal være over 100 Mbps.

Kommissionens forslag skal nu forhandles på plads med medlemslandene og Europaparlamentet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.