Færre syge af campylobacter

Efter at stadigt flere danskere i en årrække er blevet syge af bakterien campylobacter, ser kurven nu ud til at være knækket. I årets syv første måneder er antallet af registrerede mavetilfælde på grund af campylobacter faldet til 1603, en nedgang på omkring 30 procent, set i forhold til samme periode i 2002. Der er ganske vist sket en stigning i antallet af tilfælde de seneste uger, men det skyldes ifølge Fødevareministeriet, at bakterien har gode vækstbetingelser i sommervarmen, og at folk griller meget i denne tid. Fødevareminister Mariann Fischer Boel (V) mener, at den faldende tendens skyldes indsatsen blandt fødevareproducenterne, på slagterierne og i forhold til forbrugerne. Der er forsket i bekæmpelse, indført overvågning og sortering af campylobacter-fri kyllinger samt iværksat oplysningskampagner. Fischer Boel advarer dog mod at slække på indsatsen. - Selv om vi stadig er under niveauet fra 2002, skal vi selvfølgelig fastholde indsatsen i alle led og fortsat passe på, når vi tilbereder maden i køkkenet og på grillen, siger hun i en pressemeddelelse. Også antallet af salmonellatilfælde synes at være for nedadgående. Ved udgangen af juli 2003 havde myndighederne konstateret et fald i de første syv måneder på 16 procent. Hvis denne tendens holder, vil godt 1700 mennesker i år blive syge af salmonella. Det skal ses i forhold til over 5000 infektioner i 1997, da salmonellaen toppede. /ritzau/