Morsø

Færre valgsteder på Mors

Direktionen i Morsø Kommune har politisk opbakning til et forslag om at reducere antallet af valgsteder fra 18 til seks

Fra maj 2019 skal der kun være seks valgsteder på Mors - den nøjagtige placering fastlægges først, når beslutningen om at reducere antallet af valgsteder er truffet i kommunalbestyrelsen. Billedet her er fra valgstedet i Karby. Arkivfoto: Diana Holm

Fra maj 2019 skal der kun være seks valgsteder på Mors - den nøjagtige placering fastlægges først, når beslutningen om at reducere antallet af valgsteder er truffet i kommunalbestyrelsen. Billedet her er fra valgstedet i Karby. Arkivfoto: Diana Holm

MORS:Direktionen i Morsø Kommune foreslår, at kommunen følger i mange andre kommuners fodspor og reducerer antallet af valgsteder. Konkret foreslås antallet af valgsteder på Mors reduceret fra de nuværende 18 til seks i forbindelse med, at det tekniske system bag afviklingen af valg skal udskiftes i alle kommuner i 2019.

Ifølge en pressemeddelelse fra kommunen vil det være en teknisk og økonomisk stor byrde at skulle implementere det nye system på de nuværende 18 valgsteder, som i gennemsnit kun har 912 vælgere.

Eksempelvis har både Struer og Lemvig kommuner, der har cirka samme indbyggerantal som Morsø Kommune, reduceret antallet af valgsteder til henholdsvis syv og otte. Ændringen er sket, uden at det har haft betydning for valgdeltagelsen, der ved kommunalvalget i 2017 var helt på niveau med valgdeltagelsen på Mors. Hvor der i Morsø Kommune er gennemsnitligt 912 vælgere pr. valgsted, er antallet af vælgere pr. valgsted i Struer Kommune 2.405 og i Lemvig Kommune 2.018.

I forslaget fra direktionen vil de fremtidige seks valgsteder være Sejerslev, Bjergby, Øster Jølby, Vils, Hvidbjerg og Nykøbing. Gennemsnitligt vil hvert valgsted så have 2.763 vælgere.

Gennemføres forslaget betyder det, at Morsø Kommune undgår et merforbrug på 630.000 kroner til investeringer i nyt it-udstyr, diæter til valgtilforordnede med videre.

- Vi må være økonomisk bevidste alle vegne i kommunen og også på dette område. Så det her er en forandring, vi skylder os selv at gennemføre, siger Hans Ejner Bertelsen (V), borgmester i Morsø Kommune.

Han oplyser, at sagen allerede har været drøftet på et uformelt temamøde i kommunalbestyrelsen, og at der er politisk opbakning til direktionens forslag. En endelig beslutning skal dog træffes i kommunalbestyrelsen senere.

Samtidig med, at antallet af afstemningssteder reduceres, foreslås der indført en række foranstaltninger, som vil gøre det lettere for bl.a. ældre og handicappede at afgive deres stemme.

Blandt forslagene er oprettelse af en valgbus, der ved fremtidige valg skal køre rundt til alle de 18 bysamfund, der har et valgsted i dag. I bussen kan vælgerne på udvalgte tidspunkter brevstemme før valgdagen. Desuden undersøges det, om Morsø Kommune kan udvide de nuværende tilbud om, at handicappede og gangbesværede kan brevstemme i eget hjem, på plejehjem med videre. Der er også planer om en udvidet taxa-ordning.

Det foreslås, at ændringen indføres op til EU-afstemningen i maj 2019.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst