Fagbevægelsen: Tudetosset at Thorning skar i dagpenge

Halvering af dagpengeperioden og længere genoptjening kom på helt forkert tidspunkt, siger FOA og LO 1. maj.

Fagbevægelsen: Tudetosset at Thorning skar i dagpenge

Mens statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) 1. maj rejser landet rundt for at holde taler og skabe begejstring om Socialdemokraternes arbejde i regeringen, er der kritik fra fagbevægelsen.

I 1. maj-talerne kalder topfolk i LO og FOA beslutningen om at halvere dagpengeperioden helt forkert:

- Det var et tudetosset tidspunkt, den tidligere regering valgte at forkorte dagpengeperioden på. Netop som ledigheden steg, og langtidsledigheden igen dukkede op i horisonten, siger FOA's formand Dennis Kristensen og fortsætter:

- Akutindsats og akutjob har ikke kunnet afværge, at tusinder af ledige, der uforskyldt har mistet jobbet som følge af krisen, i disse måneder smides ud af dagpengesystemet. Det er ikke alene tudetosset. Det er dybt uretfærdigt.

Også fra LO er der kritik.

- Beslutningen om at forringe dagpengesystemet var den forkerte beslutning. På det forkerte tidspunkt og på et grundlag, der viste sig slet ikke at holde. Det skal vi have rettet op på, siger LO's næstformand Lizette Risgaard.

Hun holder LO's tale i Fælledparken i København, efter at formand Harald Børsting er faldet og har måttet aflyse sin turné rundt i landet 1. maj.

Lizette Risgaard kræver, at genoptjeningsperioden halveres fra den nuværende periode på ét år til et halvt år, som den var før dagpengereformen.

Netop det krav kan blive aktuelt igen i forbindelse med efterårets forhandlinger om finansloven, hvor Enhedslisten igen vil forsøge at presse regeringen til indrømmelser på dagpengeområdet.

Også forårets overenskomstforhandlinger, der kulminerede med regeringsindgrebet i skolekonflikten i sidste uge, får hårde ord med på vejen fra fagbevægelsen.

Den hårdeste kritik af regeringen kommer dog fra Dennis Kristensen, som hævder, at regeringens velfærdsreformer "skaber nye tabere i kampen om

ligheden og sætter et nyt skel mellem de, der i dag er i arbejde, og de, der ikke er".

- Det er den arbejdsløse social- og sundhedshjælper, som nu mister sin dagpengeret som følge af den tidligere regerings dagpengereform, siger Dennis Kristensen og fortsætter:

- Det er den invaliderede pædagogmedhjælper, der nu får forringet sit økonomiske grundlag som følge af fleksjobreformen.

- Det er den sygemeldte dagplejer, der nu får forkortet sin ret til sygedagpenge.

- Og det er den nedslidte rengøringsassistent, som nu får en meget længere vej til førtidspensionen, når hun nu, som de alt for mange andre af FOA's medlemmer, må forlade arbejdsmarkedet i utide, siger Dennis Kristensen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.