FAKTA: Danske Bank blev advaret om hvidvask gang på gang

Danske Banks filial i Estland har været centrum i en enorm sag om hvidvask af milliarder. Læs her om sagen.

Danske Bank har onsdag præsenteret konklusionern  i den interne advokatundersøgelse, som banken selv har sat i værk af hvidvask af penge i bankens filial i Estland. Foto: Liselotte Sabroe (arkiv)/Ritzau Scanpix

Danske Bank har onsdag præsenteret konklusionern i den interne advokatundersøgelse, som banken selv har sat i værk af hvidvask af penge i bankens filial i Estland. Foto: Liselotte Sabroe (arkiv)/Ritzau Scanpix

Danske Bank er blevet brugt til at overføre pengebeløb for tusindvis af mistænkelige udenlandske kunder i bankens estiske filial.

Det står klart efter bankens interne undersøgelse af hvidvasksagen, som er blevet offentliggjort onsdag.

Her følger et overblik og en tidslinje over sagen:

* I slutningen 2006 køber Danske Bank finske Sampo Bank for 30 milliarder kroner, og med i handlen er den estiske afdeling, der senere bliver centrum for sagen.

* I starten af 2007 bliver Danske Bank advaret om mistænkelige kunder i sin estiske filial. Ifølge finanstilsynet i Estland og den russiske centralbank bruger kunder banken til blandt andet hvidvask.

* I 2009 kommer det estiske finanstilsyn med endnu en kritisk rapport om Danske Bank, men den er ikke helt så hård som to år tidligere.

* I 2013 stopper den amerikanske bank JPMorgan sit samarbejde med Danske Bank som følge af hvidvaskforebyggelse. Danske Bank går i gang med at undersøge udenlandske kunder, men undersøgelsen blev ikke gennemført.

* I slutningen af 2013 sender en whistleblower en rapport til et medlem af direktionen. Rapporten advarer om store problemer med hvidvask i Estland.

* I 2014 advarer Danske Banks interne revision om problemer i Estland. Et internt brev beskriver, at de ansatte ligefrem skulle have hjulpet med at skjule kunderne for myndighederne.

* I 2015 stopper Deutsche Bank sit samarbejde med Danske Bank i Estland og advarer om mistænkelige kunder. Samme år lukker Danske Bank filialen i Estland for udenlandske kunder.

* I marts 2017 skriver Berlingske Business for første gang om sagen. Siden beskriver avisen, hvordan alt fra russiske rigmænd til regimet i Aserbajdsjan har kanaliseret milliarder gennem banken i Estland.

* I september 2017 sætter Danske Bank gang i en intern undersøgelse.

* I maj udtaler Finanstilsynet hård kritik af Danske Banks ledelse og pålægger banken at sætte fem milliarder kroner til side.

* I juli skriver Berlingske, at omfanget af hvidvask gennem Danske Banks estiske afdeling kan være mindst 53 milliarder kroner.

* Senere i juli oplyser Danske Bank, at den brutto har tjent 1,5 milliarder kroner på udenlandske kunder i Estland. Danske Bank uddyber ikke, hvor stor en del af de penge der kommer fra kriminelle kunder.

* I august indleder Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (Søik), i daglig tale kaldet Bagmandspolitiet, en efterforskning af Danske Bank.

* I september skriver Wall Street Journal, at amerikanske myndigheder har startet en undersøgelse af sagen.

* 19. september offentliggør Danske Bank sin egen undersøgelse af sagen. Op mod 6200 kunder har brugt banken til mistænkelige overførsler, men banken er ikke i stand til at sætte beløb på omfanget.

Direktion og bestyrelse bliver frikendt for ansvar set fra et juridisk aspekt. 42 ansatte og agenter har været involveret i mistænkelige aktiviteter, og otte er blevet meldt til politiet.

Kilder: Berlingske, Financial Times, Wall Street Journal, Jyllands-Posten, Børsen og Ritzau.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.