Fakta: Danske virksomheder afsløret i kartelsager

Aalborg Portland, SAS, Mærsk og Danfoss har alle punget millioner af kroner ud i bøder for kartelfusk.

Fakta: Danske virksomheder afsløret i kartelsager

Flere større spillere i det danske erhvervsliv har været involveret i ulovlige kartelaftaler. Her følger en stribe af de største sager:

* 1994: EU-Kommisionen afslører et kartel i 1989, der består af en lang række virksomheder indenfor cementproduktion - herunder danske Aalborg Portland. De 42 virksomheder og sammenslutninger får efter en ankesag en samlet bøde på 825 millioner kroner. Aalborg Portland skal hoste op med 17,6 millioner kroner.

* 1998: Fire danske virksomheder og to tyske bliver afsløret i at stå i spidsen for et rørkartel, som i strid med reglerne koordinerer priserne på fjernvarmerør. EU-Kommissionen giver dem en samlet bøde på 650 millioner kroner. Firmaerne fra Danmark var ABB I.C. Møller, Løgstør Rør, Tarco Energi og Dansk Rørindustri.

* 2001: Maersk Air og SAS Cargo afsløres i sag om rutedeling. Rederiets daværende flyselskab får en bøde på knap 100 millioner kroner og SAS straffes med 300 millioner kroner.

* 2010: EU idømmer flyselskabet SAS en bøde på over en halv milliard kroner for deltagelsen i kartel om fragtpriser. Sagen handler om, at en stribe store europæiske og amerikanske flyselskaber i begyndelsen af årtusindet satte sig ned og aftalte priserne på fragt - og dermed satte den fri konkurrence ud af spil.

* 2011: Danfoss tager Danmarksrekorden med den største kartelbøde til en dansk virksomhed nogensinde, da EU-Kommissionen straffer Danfoss med en bøde på cirka 670 millioner kroner for ulovlige prisaftaler på markedet for kompressorer.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.